Lijsttrekker Beter Buren Annemarie IJkelenstam.
Lijsttrekker Beter Buren Annemarie IJkelenstam. Foto: Annemarie IJkelenstam

Beter Buren voor een gelijke behandeling van iedere inwoner

buren • Een veelgehoorde klacht die de lijstrekker hoort, is dat de inwoners van de gemeente Buren niets zien, horen en merken van wat er in de Burense politiek speelt. "We zijn ons ervan bewust dat inwoners gemeente nodig hebben bij veranderingen in hun persoonlijke situatie en leefomgeving. Maar zij verwachten wel begrijpelijke taal en geen eenzijdigheid. Dat is wat ik hoor als ik een rondje door de kernen maak. De ambtenaren doen stellige uitspraken en staan op zenden in plaats van op ontvangen. Dit moet anders, klantvriendelijker.”

Annemarie signaleert dat veel inwoners stuiten op een muur van vriendjespolitiek bij de besluitvorming binnen de gemeente. "De ene buurman mag wel bouwen wat hij aanvraagt en als een andere buurman hetzelfde aanvraagt, gaat er een streep doorheen. Blijkbaar krijg je hier alles voor elkaar met een kruiwagen. Dat soort dingen gaan we als Beter Buren een halt toeroepen.” Beter Buren is ook kritisch op het Zonneveld bij K3. "Dat is goedgekeurd in de raad, er gaan subsidies naartoe, maar de inwoners van onze gemeente hebben er verder geen stroom van.”

Bedrijven

Beter Buren vindt dat een combi agrarische bedrijven met winkel makkelijk kan worden vergund. Niet alleen de grote bedrijven. Denk daarbij aan landwinkels. "We moeten trots zijn op onze producten. Daardoor kan schaalverkleining plaatsvinden. Het karakter van Betuwe moet blijven. Het moet daarom vrij zijn voor bedrijven om open te zijn waar en wanneer zij willen met respect voor omgeving. Geen zondagsluiting.” Het bedrijf De Knorhof in het buitengebied van Erichem is met voorbereidingsbesluit bevroren. “De werkelijkheid is dat ondernemer in het verleden kavels voor woningbouw als vorm van schadeloosstelling wilde. Dat heeft de politiek geweigerd. Wij willen dat de gemeente in dit soort dossiers kiest voor de inwoners in plaats van geld uit grondexploitaties.”

Onderzoek

Als politieke partij wil Beter Buren een onderzoek doen naar sporthal Lignum in Maurik “die overigens op zondag gesloten moet blijven”. Annemarie denkt dat het aantal vervoersbewegingen nauwelijks zal afnemen. “Worden de scholieren na opening nog steeds met bussen vervoerd? Verkeersveiligheid is sowieso een item voor ons. We willen het repareren van de bermen duurzaam aanpakken door gebruik van open grastegels in de buitengebieden en kernen.”

Jeugd

De jeugd is een ondergeschoven kindje is de constatering van Beter Buren. De partij heeft gesproken met Welzijnsorganisatie Mozaïek. “Via hen kwamen we te weten dat het door ons gewenste huiskamerproject te weinig is om het verschil te maken. Wij willen er minimaal vier realiseren. Mozaïek heeft maar één FTE om dit te begeleiden. Dat is te weinig gezien de huidige problematiek rondom alcohol- en drugsverslaving binnen de gemeente Buren.”

Toerisme

Bij Beter Buren staan de partijleden voor het stimuleren van recreatie en toerisme. “Vandaar dat we vinden dat er goede voorzieningen moeten komen zoals openbare toiletten. Daar wil ik persoonlijk een lans voor breken.” Wat er nu langs de dijk in Maurik gebeurt, is een verschrikking in de beleving van Annemarie en haar partijgenoten. “Onze grote zorg betreft echter de pockets gif uit het Ruhrgebied op het terrein van de oude steenfabriek in Maurik. Dit is reeds onderzocht maar niet openbaar gemaakt. Het vermoeden bestaat dat er minimaal twintig van deze stortplaatsen zijn in onze mooie gemeente. Daar willen we ernstig naar kijken. Als je voor een transparante overheid kiest, denken in oplossingen en voor gelijke behandeling, dan kies je voor Beter Buren.” 

Speerpunten

• Verkeersveiligheid bevorderen
• Alternatieve energievormen
• Andere vormen van bouwen
• Jeugdzorg verbeteren
• Recreatie en toerisme stimuleren
• Financiële huishouding op orde
• Duurzaam ondernemen stimuleren
• Denken in oplossingen

q www.Beter-Buren.com