Lijsttrekker van de Burense VVD Hans van Vierssen.
Lijsttrekker van de Burense VVD Hans van Vierssen. Foto: Arno voor de Poorte

De lijstrekker van de VVD stelt: “De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom”

buren • Vanuit een liberale kijk op de maatschappij en de gemeente Buren wil de lokale VVD: 1. Dienstbaar zijn aan de samenleving in de gemeente Buren. 2. Een teruggetrokken overheid die meerwaarde levert aan haar inwoners en een gemeente, die wat ze doet, goed doet. 3. Zelfredzaamheid van de inwoners: opvang en hulp voor wie het echt niet zelf kan.

De VVD Buren staat op het standpunt dat de gemeente er is voor de inwoners en niet andersom. “Wij vinden ook dat de gemeentelijke overheid meer inlevingsvermogen zou mogen tonen bij allerlei kwesties. Dat betekent meerwaarde bieden aan de inwoners en naar de mensen toe gaan. Bij de mensen thuis zie je nuances van een vraag of een verhaal. Daar voel je waar de schoen wringt. Wij pleiten dan ook voor een terugkeer van de keukentafelgesprekken. Dat getuigt van professionaliteit.” Van Vierssen merkt in de dagelijkse praktijk dat inwoners hun verhaal graag kwijt willen. “Als je je laptop onder je arm meeneemt en naar de mensen toegaat, dan haal je de drempels weg. Je ziet waar werkelijk behoefte aan is. We moeten weer naar elkaar op zoek. Het is belangrijk dat we elkaar weer vinden.” De VVD staat voor vitale contacten en elkaar de ruimte gunnen. “Het is belangrijk om elkaar de hand te reiken. Zeker na alle verdeeldheid over de coronamaatregelen in de afgelopen twee jaar. Goed en betaalbaar wonen is één van de meest in het oog springende speerpunten van de lokale VVD in de gemeente Buren. De lijsttrekker maakt daarbij een kanttekening. “De gemeente blijft gaan over de bestemming van de grond. Betaalbaar wonen blijft een samenspel tussen marktpartijen en de lokale overheid.” Slim en duurzaam groen past ook in dit gegeven. “We moeten nu echt gaan stoppen met het bouwen van huizen met een gasleiding eraan. Ook moeten we nadenken over laadpleinen voor elektrische auto’s en voldoende zonnecollectoren op de daken van nieuw te bouwen huizen. Wij vinden dat dit in de bouwovereenkomsten moet komen staan, zodat een aannemer er niet mee wegkomt om bijvoorbeeld slechts vier zonnepanelen op een woning te leggen.”

Bloeiende economie

De VVD is overtuigd van de meerwaarde van een bloeiende lokale economie. De lijstrekker vindt dat er met meer coulance gekeken mag worden naar de terrasomvang van horecaondernemers in de gemeente en de parkeergelegenheden. "Ook zijn we groot voorstander van het voeren van een gezond financieel beleid. De schuldenlast is de afgelopen twee jaar verdubbeld. Kritisch zijn op de uitgaven houdt in: eerst sparen en dan pas besteden. Een stem op de VVD betekent een stem voor gedegen financieel, liberaal en ondernemend beleid. Wij staan voor een bruisend Buren.”