• Ilze van Roozendaal (36 jaar) is de lijsttrekker van Forum voor Democratie Tiel.
• Ilze van Roozendaal (36 jaar) is de lijsttrekker van Forum voor Democratie Tiel. Foto: Aangeleverd

Ilze van Roozendaal: ‘De gemeente moet meer voor haar burgers staan'

tiel • De leraar maatschappijleer van Ilze op de middelbare school voorspelde het al: Ilze moest de politiek in. Het debatteren ging haar toen al goed af en ze was inhoudelijk scherp. Destijds moest ze er (nog) niets van weten, maar inmiddels is ze naast lijsttrekker voor Tiel ook al drie jaar statenlid voor de provincie. "Het heeft denk ik zo moeten zijn. Ik ben er gewoon ingerold, ik krijg er zoveel energie van", vertelt ze enthousiast. 

Opbouw van Tiel

Ze studeerde rechten, daardoor weet ze goed hoe ze een moeilijk dossier moet doorspitten. Maar net zo lief staat ze met de voeten in de klei op de boerderij waar ze woont met een hoop dieren. "Door het leven op de boerderij weet ik van aanpakken."

De opbouw van Tiel is een grote uitdaging, maar volgens Ilze start het allemaal met goed luisteren naar de inwoners en ondernemers in de regio. "Als er ingrijpende projecten zijn in de gemeente, moeten we de mensen die er mee te maken krijgen op voorhand betrekken en een stem geven." De huidige aanpak stoot de Tielenaren regelmatig tegen de borst, vertelt Ilze: "Er worden wel informatieavonden georganiseerd - zoals bij de bouw van windmolens, maar vaak is alles vooraf al besloten en uitgekristalliseerd. Niemand voelt zich serieus genomen op deze manier."

Integer bestuur

Dat gemis aan betrouwbare politiek en een integer bestuur, moet direct voorbij zijn als het aan Ilze ligt: "Democratie moet weer werken zoals het ooit bedoeld was. De democratie in de huidige vorm, is op zijn zachtst gezegd mak te noemen.” Om burgers écht te betrekken bij de plannen voor Tiel, wil Forum voor Democratie Tiel werken aan een referendum. Een solide basis met als doel: de burger meer macht geven. "Wat ons betreft is zo'n referendum bindend, zo kan de gemeente echt gehoor gaan geven aan de burgers en haar belangen."

Vrijheid voor Tiel

Iedereen telt tenslotte mee. En dat iedere Tielenaar meetelt, heeft ook betrekking op het standpunt ‘vrijheid voor iedereen’. "Al langere tijd wordt er politiek gezien zoveel angst gezaaid. Het is de ene hysterie naar de andere hysterie. Mensen zijn dat beu." Ze doelt hier onder andere op de vrijheidsbeperkende maatregelen rondom corona, zoals het controleren van QR-codes. Forum voor Democratie Tiel wil dan ook zo snel mogelijk af van het handhaven op deze maatregelen. 

"Wij maken geen onderscheid op basis van medische status. Wij willen een stabiele leefomgeving, door ons gezonde verstand te gebruiken. Er zit genoeg verstand bij de burgers, daar mag je gewoon op vertrouwen."

De toekomst

Als we Ilze vragen, hoe haar ideale stad Tiel eruitziet, begint ze te stralen. "Ik zie Tiel voor me als een levendige, ondernemende en bruisende stad waar veel leuke evenementen worden georganiseerd."

Luisteren en helpen

Alles wat hieraan kan bijdragen, zou volgens haar gestimuleerd moeten worden. Of het nu gaat om cultuur, historie, recreatie of sport en gezondheid: allemaal thema’s waar volgens Ilze meer aandacht naartoe mag. Hoe? Door naar ondernemers te luisteren en ze te helpen. Ook in dit standpunt is het sterke vrijheidsgevoel terug te zien: "Geen onnodige regels die beperkend werken, maar een uitreikende helpende hand die positieve initiatieven voor de regio steunt. We willen dat ondernemers meer vrijheid krijgen en mogelijkheden om zichzelf te kunnen presenteren."
Een betere verdeling tussen lusten en lasten zou initiatiefnemers uit de omgeving meer verleiden om zich positief in te zetten voor de regio.  

Uitdaging

Haar plannen voor Tiel en haar rol als lijsttrekker, neemt ze uiterst serieus: "Het is tijd voor verandering. Een gemeente waar burgers zich gehoord voelen en de politiek te vertrouwen is. Wij willen stabiliteit weer terug in de politiek, want dat is hard nodig. Ik zet me hier voor de volle honderd procent in." 

q www.fvd.nl