Het CDA is onderdeel van Buren.
Het CDA is onderdeel van Buren. Foto:

Monique: 'De gemeente moet bereikbaar zijn voor haar inwoners'

buren • Als scholier in Twente was ze al actief als klassenvertegenwoordiger. Het voelde dan ook als een logische stap om, toen de mogelijkheid zich voordeed, het vertegenwoordigen van mensen weer op te pakken. 

Sinds 2017 heeft ze zich binnen het CDA opgewerkt van burgerlid naar lijsttrekker. Monique Bettink-Pierik is fulltime raadslid, dat geeft haar de tijd om zich goed te verdiepen in de voorstellen. "Niets zo vervelend als niet weten waar je het over hebt", geeft ze aan. 

Visie

In het gemeentehuis geeft Monique haar visie op het beleid voor de aankomende vier jaar. "Inwoners willen meepraten over de onderwerpen die hun leefomgeving veranderen, vooral als die verandering als negatief ervaren wordt. De gemeente moet bereikbaar zijn voor haar inwoners.

Twee kernregisseurs op zestien kernen is daarvoor echt te weinig. We moeten de zwijgende meerderheid bereiken. Door bijvoorbeeld als gemeente te flyeren, langs de deuren te gaan én te werken met inwonerforums. Ook de jeugd moet bereikt worden. Het beleid van nu heeft tenslotte grote impact op hun Buren van later."

Duurzaamheid

"Eén van de onderwerpen die iedereen raakt is duurzaamheid. Agrariërs hebben de afgelopen jaren al veel stappen gezet richting een duurzamer bedrijf. Ik wil de agrarische sector juist perspectief bieden. 

Voor hen die dat willen zie ik mogelijkheden om energieboer te worden. Ze kunnen dan een deel van hun inkomsten uit wind en zon halen. Agrariërs met zacht fruit hebben bijvoorbeeld gewasbescherming, dat kun je prima combineren met zonnepanelen. De gemeente kan hen hierin helpen door versimpeling van regelgeving en procedures."

Aanvaardbare alternatieven

"Ik snap dat veel Burenaren niet zitten te wachten op grote windmolens of zonnevelden. Maar we hebben een wereld die we willen doorgeven aan onze kinderen. Als we bij elke optie roepen “dat vinden we niet mooi” dan redden we het niet. CDA Buren is bereid om moeilijke beslissingen te nemen. Maar niet voordat we iedereen de kans hebben gegeven om mee te denken over aanvaardbare alternatieven."

Woningmarkt

"Een andere uitdaging voor de aankomende jaren is de woningmarkt. Ouderen en starters willen kleiner en betaalbaar wonen. Het is de taak van de gemeente om af te dwingen dat die kleinere woningen gebouwd worden. 

De afgelopen jaren hebben bouwprojecten bovendien stil gelegen, doordat projectontwikkelaars wachtten op gunstigere marktomstandigheden. De woningen die waren toegezegd konden we niet elders bouwen. De gemeente moet daarom toegezegde woningen terugnemen als niet binnen korte termijn begonnen wordt met bouwen."

AVRI

"Ook bij de AVRI moet de raad meer gaan sturen. De AVRI is opgericht om afval op te halen en te scheiden. Maar ze doen veel meer dan dat. Bijvoorbeeld het nieuwe initiatief met Werkzaak en 2Switch om kleding apart te verwerken voor hergebruik. Dat levert banen op. Een sympathiek idee. Maar ik denk niet dat de AVRI of Werkzaak zich bezig moet houden met de oprichting van coöperaties met behulp van gemeenschapsgeld. In de nieuwe raadsperiode moeten we daarom álle gemeenschappelijke regelingen tegen het licht houden."

Samen

"Maar het belangrijkste is dat we alles de aankomende vier jaar samen gaan doen. Het CDA is onderdeel van Buren. Het CDA dat zijn Monique, Peter, Thomas, en alle andere mensen op de lijst. Mensen die je kent omdat we hier wonen en actief zijn. Lokaal dus en bereikbaar! Wil je het ergens met me over hebben, bel of mail me en dan kom ik langs!"