"In Nederland moet íedereen mee kunnen doen", zegt Hubertien.
"In Nederland moet íedereen mee kunnen doen", zegt Hubertien. Foto: Liesbeth Wattimury Fotografie

Hubertien Stultiens van D66: ‘Iederéén moet mee kunnen doen’

Algemeen

TIEL • Hubertien Stultiens voert voor de gemeenteraadsverkiezingen de lijst van D66 Tiel aan. Stultiens zit zo’n tien jaar in de gemeentepolitiek. “Ik wilde me iets meer ontwikkelen en D66 biedt landelijk trainingen aan”, aldus Stultiens. “De landelijke politiek heeft me trouwens ook altijd geïnteresseerd en ik heb ook altijd D66 gestemd.”

Hubertien Stultiens woont in Tiel en werkt in de regio Nijmegen, onder meer als gedragswetenschapper in de gehandicaptenzorg. En als docent Pedagogiek. Ze richt haar blik graag op Europa, zeker als het gaat om gelijke kansen. “Ik zie waar mijn cliënten, ook met een niet-Westerse achtergrond, tegenaan lopen”, zegt ze. “Zoals extra controles op Schiphol, als je een Marokkaans uiterlijk hebt.”

De stille meerderheid
“In Nederland moet íedereen mee kunnen doen, ook mensen met een handicap. Ik heb in mijn werk te maken met licht verstandelijk gehandicapten; mensen die bijvoorbeeld brieven al niet begrijpen. Dat heeft me aan het denken gezet”, legt ze uit. “Hier in Tiel moet je alle inwoners bij zaken betrekken. Niet alleen de mensen die altijd al vooraan staan, maar ook de stille meerderheid. De mensen die alles wel o.k. vinden hoor je niet. En dat zou eigenlijk wél moeten. Zij hebben ook ideeën en dat is goed voor de wijken en buurten. En als gemeente moet je niet alleen zeggen wat niet mag, maar vooral kijken wat kán en dat vervolgens faciliteren.” Als voorbeeld noemt Stultiens het beheren van een stukje restgroen. “Dat scheelt de gemeente in kosten en het zorgt voor een stukje sociale cohesie. En voor een buurtfeest moet je gewoon een straat een dagje af kunnen zetten, zodat het feest veilig kan verlopen. Daarnaast vind ik dat niet alles vanuit het gemeentehuis moet worden geregeld, maar dat er veel meer de buurten in moet worden gegaan.”

Ontwikkeling
Bij gelijke kansen hoort volgens Stultiens ook duurzame woningbouw en dat iedereen moet kunnen wonen. “Dat draagt ook bij aan de ontwikkeling van mensen.” Qua woningbouw ziet ze ook kansen. Stultiens kijkt onder meer naar de mogelijkheden die inbreidingslocaties bieden. Als voorbeeld noemt ze de plannen voor het veilingterrein in Tiel. “Dát soort gebieden, zoals ook bijvoorbeeld het terrein van Oostendorp.” Ook de nieuwbouw aan de Lingedijk, net voor het spoor, vindt ze een mooie plek om te wonen. Daarnaast is Stultiens voorstander van duurzaam en circulair bouwen. “En, waar mogelijk, gasloos. Maar er moet wel een goed alternatief zijn, met goede warmtepompen bijvoorbeeld.”

Stukje preventie
De criminaliteitscijfers zien er voor Tiel iets beter uit. “Het gaat een stukje beter, maar dat komt natuurlijk ook doordat iedereen de afgelopen tijd thuis was”, aldus Stultiens. “Toch gebeurt er hier veel, mede door een samenwerking van de politie en Mozaïek. Dat zorgt voor positieve resultaten. En D66 wil ook een stukje preventie, door jongeren vroeg te ondersteunen. Eerder ingrijpen, waardoor je criminaliteit op latere leeftijd kunt voorkomen. Jongeren alternatieven bieden voor het criminele pad. Talenthouse Tiel is een mooi voorbeeld, maar ook andere buitenschoolse activiteiten waar jongeren blij van worden.”

Eerder ingrijpen
D66 Tiel is - als het om criminaliteit gaat - vóór preventie, door jongeren vroeg te ondersteunen. Eerder ingrijpen, waardoor je criminaliteit op latere leeftijd kunt voorkomen. Jongeren alternatieven bieden voor het criminele pad. “Talenthouse Tiel is een mooi voorbeeld, maar ook andere buitenschoolse activiteiten waar jongeren blij van worden”, zegt Hubertien Stultiens. “En alle scholen moeten wat ons betreft brede scholen worden.”