• Kamiel Gulikers:
• Kamiel Gulikers: "Mensen moeten niet buiten worden gesloten, omdat ze niet kunnen of niet weten hoe." Foto: Rob Zantinge

Kamiel Gulikers: ‘Het is vooral hullie en zullie, terwijl verbinding nodig is’

Algemeen

TIEL • Kamiel Gulikers voert voor de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijst aan van de PvdA Tiel. Met de slogan ‘Voor jou, met elkaar’ bindt de partij de strijd aan om de zetels in de Tielse gemeenteraad. 

Hoewel zijn vader en moeder dat níet deden, Koos Kamiel voor de PvdA. “Ik kom dus niet uit een rood nest. Integendeel; mijn opa was een diehard CDA’er en zou zich omdraaien in zijn graf. Maar de PvdA sloot het beste bij mij aan. Vooral de inborst, maar ook het gezamenlijk oppakken van dingen.”

Kamiel Gulikers woont sinds 2007 met zijn vrouw in Tiel. Het stel heeft twee kinderen: Egle en Bren. Gulikers werkt sinds kort voor de gemeente Zaltbommel, als accountmanager Bedrijven. Daarvóór was hij beleidsadviseur Ruimte bij de gemeente Vianen (Utrecht). “Daarnaast ben ik fervent liefhebber van boeken en reizen, maar bovenal van lekker koken en gezelligheid”, aldus de PvdA-lijstaanvoerder.

Sociaal vangnet
Hij ziet zichzelf als een sociale liberaal met een pragmatische inslag. “Mensen moeten in staat zijn om voor zichzelf een bestaan op te bouwen, hun eigen weg te vinden in het leven en de maatschappij”, aldus Gulikers. “Ze moeten niet buiten worden gesloten, omdat ze niet kunnen of niet weten hoe. Een sociaal vangnet en een eerlijke verdeling zijn dan ook onontbeerlijk voor een gezonde samenleving. Samen kom je altijd verder.”
Het versterken van de werkgelegenheid in onze gemeente vindt Kamiel Gulikers van groot belang. “Daarnaast moeten Tielenaren zich prettig en veilig voelen in hun eigen wijk of dorp. De grootste uitdaging voor de huidige politiek is het hervinden van de aansluiting met de inwoners. Dit vergt een luisterend oor om te weten wat de Tielenaren verwachten van hun stad en hun dorp, maar ook lef om uit te leggen waarom je bepaalde soms moeilijke keuzes maakt. Daar wil ik mij voor inzetten samen met de inwoners van de gemeente Tiel en de PvdA.”

Niemand buitensluiten
“We willen niemand buitensluiten”, zegt Gulikers, die wars is van individualisten. “We moeten niet vergeten dat we het met elkaar moeten rooien.”
Kamiel werd in Sittard geboren. Zijn ouders zaten beiden in het onderwijs. “Mijn vader begon op zijn zestiende in de mijnen. Hij werkte er acht jaar als elektramonteur. Later gaf hij les op de LTS. Mijn moeder was onderwijzeres op de basisschool.” Het gezamenlijk oppakken van dingen, waar zijn partij ook voor staat, gebeurt volgens Gulikers steeds minder vaak. “Ook heb ik ‘t idee dat we nu, met Corona, verder afdrijven. Het is vooral hullie en zullie, terwijl we verbinding nodig hebben. Juist nu zouden mensen moeten beseffen dat er meer is dan ikke ikke.”
Kamiel Gulikers is blij dat er in Tiel veel wordt gebouwd. “En dat gaat voorlopig door. Hier op Passewaaij, maar ook straks op het veilingterrein en het Bleekveld. Als je door Tiel fietst, dan kom je zo vier of vijf woningbouwprojecten tegen. We moeten wel oppassen dat dat geen voorrecht voor alleen de rijkeren.”

Zwerfafval
Gulikers ergert zich ook aan zwerfafval in de wijken. “Als je ziet wat er ligt.... En dat komt echt niet door de Avri hoor; ik heb nog nooit iemand van de Avri gezien die een blikje naast de prullenbak gooit. We moeten het echt bij de opvoeding en de scholen zoeken. En elkaar erop aanspreken. We zitten er allemáál mee. Je hebt hier wel vrijwilligers met prikstokken, maar dat is slechts symptoombestrijding.”