"De maatschappij verhardt, het is een ik-cultuur geworden", zegt Yvonne Son-Stolk
"De maatschappij verhardt, het is een ik-cultuur geworden", zegt Yvonne Son-Stolk Foto: CDA

CDA-lijsttrekker Yvonne Son-Stolk wil inwoners meer bij zaken betrekken

Algemeen

TIEL • “In coronatijd zijn prachtige initiatieven ontstaan, waardoor Tiel toch leefbaar blijft. Ondernemers hebben alles uit de kast gehaald en andere manieren bedacht, zoals call & collect, om hun klanten te bedienen.” Dat zegt Yvonne Son-Stolk, lijsttrekker van CDA Tiel. Met haar man André woont ze in de wijk Passewaaij. Yvonne zet zich in voor een zorgzaam, eerlijk, veilig, schoner en duurzaam Tiel.

Het verkiezingsprogramma van CDA Tiel is overzichtelijk. “Wij noemen dat actiepunten”, aldus Yvonne Son. “En daar kunnen de kiezers ons, als fractie, aan houden.”

Goede zorg
De vijf belangrijkste actiepunten zijn: Goede zorg en hulp voor iedereen die dat nodig heeft en inzetten op het voorkomen dat mensen ziek worden of hulp nodig hebben; Een goed onderhouden, nette en schone omgeving zoals stoepen, straten en groenvoorziening en zorgen voor voldoende woningen; Een gemeente in dienst van de inwoner; Werken aan een goede leefomgeving, om onze mooie gemeente goed leefbaar te houden voor onze (klein)kinderen; Een veilige gemeente voor iedereen.
“Mensen vinden een veilige, groene en schone gemeente belangrijk. Een stad waar de zorg goed is, waar naar elkaar wordt omgekeken en met respect met elkaar wordt omgegaan”, aldus Son.

Ik-cultuur
“Maar de maatschappij verhardt, het is een ik-cultuur geworden. Wij vinden dat je het met elkaar en voor elkaar moet doen. Er is kennis en veerkracht bij de inwoners. Waarom zou je die krachten niet bundelen? Mensen kunnen samen veel meer dan de gemeente of het rijk verwacht en hebben op de achtergrond veel kracht. Dat zie je ook terug in de politiek, zoals bij de plannen voor een arbeidsmigrantenhotel. Mensen zetten op het laatste moment de hakken in het zand. Als je het goed oppakt, dan moet je mensen deelgenoot maken. Vertellen dat er een probleem is en vervolgens kijken hoe we er samen uit kunnen komen.”
“De krant staat ook vol van duurzaamheid”, aldus Son. “Het gaat over isoleren, zonne-energie en dat mensen van het gas af moeten. Voor dat laatste ben ik wel huiverig. In Passewaaij liep het gasloos bouwen, waar veel subsidie naartoe is gegaan, op een fiasco uit.

Oplossingen
De warmtepompen draaien er weer op gas. Mensen hadden straalkachels nodig, omdat het te koud was. De infrastructuur kon het niet aan, dus die moet eerst op orde zijn. En veel mensen kunnen het gewoon niet betalen; weten niet waar ze het geld vandaan moeten halen als ze moeten isoleren en van het gas af zouden willen. Dus moeten er voor het financieren ervan oplossingen worden bedacht.”

Langere tenen
De criminaliteit in Tiel baart Yvonne Son zorgen. “De tolerantie in de maatschappij is minder, tenen zijn langer en we hebben te maken met bedreigingen en mishandeling. Zelf kreeg de CDA-lijstaanvoerder, toen het in de raadzaal ging over de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen, te maken met intimidatie.