• ProTiel is er immers ‘voor alle inwoners, met hart en ziel’. Hun verkiezingsprogramma 2022 staat voor: ‘Lokaal, Realistisch, Sociaal en Democratisch’.
• ProTiel is er immers ‘voor alle inwoners, met hart en ziel’. Hun verkiezingsprogramma 2022 staat voor: ‘Lokaal, Realistisch, Sociaal en Democratisch’. Foto: Aangeleverd

ProTiel anno 2022 staat voor: lokaal, realistisch, sociaal & democratisch

Algemeen

TIEL • “Tiel heeft inmiddels meerdere lokale politieke partijen, maar er kan er natuurlijk maar één de eerste en dus de oudste zijn. Opgericht in 2001 en nog altijd een actieve vereniging met ruim 20 leden waarvan minimaal de helft toch altijd bij de wekelijkse fractievergadering aanwezig is. 

“We hebben nu één zetel maar we hebben wel één van de grootste steunfracties binnen de Tielse Gemeenteraad”, aldus Peter Elferink, (mede-)oprichter en lijsttrekker van ProTiel. De partij is vertegenwoordigd in alle commissies, te weten -bestuur, -beleidscyclus, -samenleving en -ruimte, en daarnaast ook actief in raadswerkgroepen zoals ‘sociaal domein’.

Mensen maken de gemeente

Dat laatste is logisch, ProTiel is er immers ‘voor alle inwoners, met hart en ziel’. Hun verkiezingsprogramma 2022 staat voor: ‘Lokaal, Realistisch, Sociaal en Democratisch’. Peter Elferink stelt dat hun speerpunten gericht zijn op de mensen die in Tiel wonen. 

“Omdat we altijd de Tielse wijken in gingen zijn we goed op de hoogte van wat er in Tiel speelt. De laatste jaren is dat door corona helaas niet vaak meer mogelijk geweest. Maar mensen maken nog wel Tiel, dat is niet veranderd, mensen maken de gemeente. Bewoners zijn mede-eigenaar van hun eigen woon- en leefomgeving.” Dat betekent dat Tiel wordt gemaakt door zo’n 42.000 inwoners. En dat komt terug in het verkiezingsprogramma van ProTiel. 

“Ons eerste speerpunt is het naleven van artikel 1 van de grondwet dat toeziet op gelijke behandeling en discriminatieverbod.” De tekst van het artikel staat zelfs letterlijk in de Tielse Raadszaal: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. 

Laaggeletterdheid

Parallel aan artikel 1 willen wij ons blijven toeleggen op de bestrijding van de laaggeletterdheid in Tiel. Dat is helaas nog steeds een probleem, met 17% van onze inwoners scoren we boven het landelijk gemiddelde. In onze aanpak zijn we meteen bij onszelf begonnen. We hebben al onze teksten, ook die van ons verkiezingsprogramma, laten toetsen door een taaldeskundige én door iemand die laaggeletterd is. 

Wij willen de aanpak van dit probleem laten indalen in de ambtelijke molen maar staan ook voor het faciliteren van degenen die hier stappen in knnen maken. Niet alleen de gemeente heeft een prominente rol, wij denken bijvoorbeeld ook aan doorverwijsmogelijkheden voor werkgevers die hun medewerkers dan via een fonds kunnen laten scholen. We stellen de mens en vooral de kwetsbare mens voorop”.

Ook voor onze eigen inwoners

Het tweede cluster van speerpunten van het verkiezingsprogramma richt zich op wonen. “Dat is een landelijk probleem, niet alleen Tiels. Wij hebben hier dan wel de Tielse Toekomstvisie, maar daarin ligt de nadruk op het naar Tiel toe halen van onbekende hoger opgeleiden, zij zouden voor meer econimische draagkracht moeten zorgen. Daar zit wel wat in, maar wij willen vooral ook de eigen Tielse inwoners niet vergeten. Zowel binnen de (sociale-)huursector als voor betaalbare koopwoningen.”

Ook de omgeving wordt door ProTiel niet vergeten, de historische waarde van onze stad én duurzaamheid staan bovenaan. “We willen voorkomen dat alles volgegooid wordt met zonnepanelen. De Betuwe moet groen blijven. Wij stimuleren het plaatsen van zonnepanelen op daken en windmolens uitsluitend langs de noordkant van de A15. Al vanaf onze oprichting staan wij voor wonen onder de A15 en werken en andere belangen boven de A15!”, aldus Elferink.

Voldoende werkgelegenheid

En daarbij komt hij aan bij het derde speerpunt van ProTiel, en dat is werken. “Dat loopt eigenlijk parallel met wonen, Tiel wil hoger opgeleide mensen van buiten aantrekken, maar daar moeten wel banen voor zijn. Wij vragen daarnaast ook aandacht voor voldoende werkgelegenheid voor onze eigen inwoners, voor de praktisch geschoolden. De partij kijkt positief terug op de afgelopen raadsperiode, zij wisten met die ene zetel toch de nodige resultaten te behalen. Ze gaan de komende verkiezen positief tegemoet. “In 2018 haalden we nét de tweede zetel niet, het scheelde slechts 16 stemmen. In maart 2022 hopen we nu wel minimaal twee zetels te halen, maar we hopen op drie of vier zetels.”

ProTiel is de eerste lokale politieke partij die Tiel heeft gekend. Bij alles wat zij doen staan de belangen van de gemeente Tiel en haar inwoners centraal net zoals de zorg voor de historische stad Tiel en haar mooie groene omgeving. ProTiel is er voor alle mensen, want juist zij maken de gemeente. Als speerpunten voeren zij de mensen, met name artikel 1 van de grondwet, wonen, werken en gemeentelijk bestuurs-beleid. Het volledige verkiezingsprogramma 2022-2026 kunt u lezen op hun website.