Oud-pastor Aad van Dijk (links) roept, samen met Klaas Faber, zoveel mogelijk belangstellenden op.
Oud-pastor Aad van Dijk (links) roept, samen met Klaas Faber, zoveel mogelijk belangstellenden op. Foto: Marjon de Lange

'We zoeken ook naar wat niet meer binnen de kerk past'

Op weg naar een synodale kerk

tiel • De huidige paus, Franciscus (sinds 2013), is een modern man. Als kerkelijk leider roept hij op de kerk een ‘vergevingsgezinde’ kerk te laten zijn. In zijn regeringsperiode heeft hij al tal van ‘heilige’ huisjes ter discussie gesteld. De katholieke kerk heeft een geschiedenis van eeuwen. Er hebben zich uiteraard wel vernieuwingen voortgedaan, de huidige paus vindt het eigenlijk wel tijd om de katholieke leer weer te moderniseren. 

De Tielse RK-geloofsgemeenschap sluit zich aan bij de ideeën van hun paus. Zij zijn op weg naar een synodale kerk. Niet alleen de RK-kerk in Nederland, maar synodaal wereldwijd. Hierbij gaat het er vooral om in gezamenlijkheid een weg te vinden om de kerk ook in de huidige tijd haar missie te kunnen laten vervullen. 

Oproep

"Het gaat erom de kerk bij de mensen van nú te houden", stelt Aad van Dijk, oud-pastor van de parochie H. Suitbertus, waar de RK Dominicuskerk in Tiel onder valt. De Tielse kerk roept mensen op te zeggen wat ze van de kerk hadden verwacht en niet gekregen hebben. Ze willen weten wat er onder de mensen leeft.
"We willen vormen vinden mensen te kunnen laten zeggen wat ze er zelf van denken en niet alleen de priesters te laten verwoorden wat zij denken dat er speelt." Van Dijk benadrukt dat de paus naar iedereen wil luisteren. Ook naar mensen die niet meer gelovig zijn of zelfs helemaal niet.

Modernisering

Vrijwilliger Klaas Faber vult aan: "De laatste grote kerkvergadering was het concilie van 1963-1965. Dat is best lang geleden en het krijgt eigenlijk nu weer een vervolg. Alle betrokkenen van de kerk worden dus opgeroepen bij elkaar te komen om met elkaar (de toekomst te bepalen) de toekomst van de kerk te bespreken." In 2023 wordt er - op initiatief van de huidige paus, die voorstander is van de ‘gewone man’ - weer een synode (kerkvergadering, MdL) met bisschoppen van over de hele wereld gehouden. De paus roept op (vast) ervaringen te delen en zich uit te spreken. 

'Als de kerk niet dient, dan dient ze nergens toe.'

Eucharistie

"We zoeken onder andere wat er niet meer past binnen onze kerk", vervolgt Faber. "Binnen het katholieke geloof ligt bijvoorbeeld het accent heel sterk op de eucharistie (heilige mis, MdL), terwijl andere vormen van vieren ook erg belangrijk zijn."

Andre vormen

De synodale kerk is juist op zoek naar andere vormen van vieringen om de afstand tot de kerk kleiner te maken. "De eucharistie-viering moet niet langer afhankelijk zijn van een kleine groep mannen die ongehuwd zijn", stelt Van Dijk. "De verplichting tot celibaat (niet getrouwd mogen zijn, MdL) moet ter sprake komen."
De modernisering in de kerk kan zelfs nog verder gaan. "Alles draait nu nog om de ongehuwde man. Dat moet veranderen. Een voorganger moet bijvoorbeeld ook vrouw kunnen zijn. En zoals de kerk nu denkt over seksualiteit, is achterhaald. En dat terwijl ook seksualiteit een door God gegeven gave is."

Betekenis voor samenleving?

Wat betreft de Suitbertus Parochie willen de heren graag weten wat ze kunnen betekenen voor Tiel. "Niet alleen binnen onze eigen kerk, maar ook met andere groepen; wat kan onze betekenis zijn voor de samenleving?"
Om te luisteren naar iedereen, worden daarvoor twee bijeenkomsten georganiseerd. Eén om te luisteren naar iedereen, op donderdag 3 maart om 20.00 uur. "Niet alleen voor gelovigen en ook andere geloven zijn welkom", benadrukt Van Dijk. De andere bijeenkomst is een week later, voor mensen die nu binnen de katholieke kerk actief zijn.

Sociale functie

Binnen de maatschappij heeft iedere kerk door de eeuwen heen wel een sociale functie. Het is zaak om deze te blijven gehouden. Het is voor de kerk een manier om het geloof handen en voeten te geven. "Als de kerk niet dient, dan dient ze nergens toe", citeert Faber. Beide heren hopen natuurlijk op een grote opkomst bij de beide bijeenkomsten.

Vertel wat je mist

"Zeg daar wat je op je hart hebt ten aanzien van geloof en levensbeschouwing. En wat de kerk daarin nog betekenen kan. Vertel wat je mist en waar je nog op hoopt", zegt Van Dijk tot besluit.