• Lucien Aspeling uit Tiel bij zijn nieuwe warmtepomp.
• Lucien Aspeling uit Tiel bij zijn nieuwe warmtepomp. Foto: prive-bezit

Lucien Aspeling: 'Hoog tijd voor een positiever geluid'

Warmtepomp: drama of zegen?

Nu de gasprijzen alle records breken, overwegen steeds meer mensen om zelf energie op te gaan wekken met een warmtepompsysteem. Maar dat zijn toch die systemen waarover zo geklaagd wordt vanwege hoge kosten, geluidsoverlast en huizen die niet warm te stoken zijn? Het heeft Tielenaar Lucien Aspeling en zijn vrouw Ingrid er niet van weerhouden de stap te wagen. En zonder spijt. “We investeren liever in energiebesparing dan in een luxe auto."

Lucien is landschapsarchitect en adviseur geografische informatie (GIS), Ingrid doet onderzoek naar bijwerkingen van medicijnen. Ze wonen met hun twee kinderen in een eengezinswoning in buurt 6 van Passewaaij. Lucien zit al jaren namens GroenLinks in de raadcommissie Ruimte en maakt zich daar sterk voor een duurzaam Tiel. Dat blijft niet bij woorden: al in 2011 schaften ze zonnepanelen aan voor hun eigen huis, en vorig jaar volgde een warmtepompinstallatie. Lucien: “Gasgebruik heeft zoveel nadelen, niet alleen voor het klimaat maar ook voor bewoners van de winningsgebieden. Dat was voor ons een belangrijke reden om naar alternatieven te kijken, maar we willen ook minder afhankelijk zijn van energieleveranciers.” Hij hoopt met hun ervaringen anderen te kunnen inspireren. “Door alle klachten over warmtepompsystemen in de media raken positieve ervaringen ondergesneeuwd. Als de gemeente de problemen in buurt 7 van Passewaaij grondiger had aangepakt was het sentiment hier ook minder negatief geweest."  Lucien en Ingrid kozen voor een systeem dat warmte uit de lucht gebruikt om water voor verwarming en douche mee te verwarmen. “Je kunt ook bodemwarmte gebruiken, zoals in buurt 7, maar dat is voor een particulier een enorme ingreep en meestal alleen rendabel bij collectief gebruik, zoals bij wijkverwarming. Dat zijn ook de systemen waarover je de meeste klachten hoort, vaak veroorzaakt door fouten in berekeningen of bij de aanleg. Er zijn zeker ook positieve voorbeelden, dus lees je vooral goed in", zegt Lucien, terwijl de warmtepomp buiten zacht begint te zoemen. “Zo’n pomp maakt nauwelijks lawaai als hij draait, maar als hij op de verkeerde plek wordt gezet, kan het gebrom wel hoorbaar zijn. Van de onze heeft niemand last.” 

Benodigde aanpassingen

Naast de installatie van de warmtepomp waren er meer aanpassingen nodig huis. Zo kwam op zolder kwam een flinke waterboiler te staan omdat het opwarmen van water gebeurt niet meer direct gebeurt, zoals bij een gasgestookte ketel, maar geleidelijk, in het boilervat. Een andere belangrijke aanpassing was de aanleg van vloerverwarming op de benedenverdieping. Dat was nodig omdat het water in de verwarmingsbuizen minder heet is, waardoor je het niet meer redt met een paar radiatoren.
Lucien: “Vloerverwarming is heel comfortabel, we hebben nooit meer koude voeten. Het was wel even wennen dat je minder snel de temperatuur kunt aanpassen en dus ook met beleid moet ventileren als het koud is. Douchen deden we altijd al kort, en we plannen het nu ook wat bewuster zodat de boiler niet te snel leeg is. En o ja, we hebben het gasfornuis vervangen door een inductieplaat, maar dat waren we toch al van plan. Gasloos is milieuvriendelijker, maar ook veiliger. Er waren ook wat aanpassingen in het elektrische systeem nodig, maar voor ons heeft de hele omschakeling vooral voordelen.”

Kosten en baten

Het huis van Lucien en Ingrid was al vrij goed geïsoleerd maar voor anderen kan het een belangrijke eerste stap zijn. "Aan isolatie hoefden we vrij weinig uit te geven omdat het huis nog relatief jong is. De kosten van onze zonnepanelen, die in in 2011 veel duurder waren dan nu, hadden we er na ruim acht jaar uit. Ze leveren ons inmiddels zo'n 700 euro per jaar op, maar het bedrag dat je krijgt voor teruglevering van overtollige stroom wordt de komende jaren wel minder. Een huisaccu om zelf energie in op te slaan zou handig zijn maar is nu nog niet zinvol vanwege de hoge kosten. Hopelijk gaat dat nog veranderen, maar wie nu zonnepanelen aanschaft, kan de energie het beste direct gebruiken, bijvoorbeeld voor de wasmachine of om een elektrische auto op te laden." 

De gemeente had de problemen in wijk 7 beter kunnen aanpakken

Vijf tot acht jaar

Bij de aanschaf van een warmtepompinstallatie komt wat meer kijken, vertelt Lucien. "De kosten van de warmtepompinstallatie met bijkomende aanpassingen in huis hebben we er na vijf tot acht jaar wel uit, afhankelijk van de gasprijs. Het scheelt ook dat we gebruik konden maken van een gunstige subsidieregeling en de oude gasketel niet meer hoefden te vervangen. Laat je altijd goed informeren door een gespecialiseerd adviesbureau die alles kan doorrekenen, want elk huis is anders. Installateurs van gasgestookte CV-installaties zijn niet de beste informatiebron, weet ik uit ervaring. Praat ook met ervaringsdeskundigen, want die weten wat er allemaal nog meer bij komt kijken." Wie Lucien Aspeling zelf wil raadplegen, kan hem bereiken via tielgasloos@outlook.com.