Heroverweging bestemmingplan 'De Knorhof'

maurik • De gemeenteraad van Buren vergaderde onlangs in besloten kring over de bestemming van Burensewal 1 en 3 in Kapel-Avezaath, voorheen varkenshouderij De Knorhof. Besloten werd een bestemmingsplan voor te bereiden. 

De provincie stelde een aanvraag voor een omgevingsvergunning buiten behandeling, waardoor de gemeente opnieuw kan kijken naar de toekomst van Burensewal 1 en 3.
In juli 2017 werd De Knorhof door brand verwoest. Daarbij kwamen duizenden varkens om. Op 18 juli 2019 vroeg de eigenaar van Sebava bv een omgevingsvergunning aan voor de herbouw van het bedrijf. De provincie Gelderland is bij zo’n aanvraag bevoegd gezag. Sinds 2019 hebben de provincie en de aanvrager overlegd over het aanpassen van de vergunning. Op 12 januari van dít jaar leverde heeft Sebava een herziene aanvraag aan. De provincie stelde deze op 8 februari buiten behandeling. Daarop besloot de gemeente Buren een voorbereidingsbesluit te nemen om de bestemming van deze locatie te heroverwegen.
Doordat de provincie het besluit om de aanvraag buiten behandeling te stellen op 8 februari bekendmaakte, ontstond voor de gemeente Buren de mogelijkheid een voorbereidingsbesluit te nemen. Hierdoor krijgt de gemeente de tijd om te kijken naar een nieuwe toekomst voor de locatie. Om die reden werd vrijdagavond de besloten raadsvergadering gehouden.

Besluit gemeenteraad
De gemeenteraad besloot vrijdag unaniem een voorbereidingsbesluit te nemen voor de Burensewal 1 en 3 in Kapel-Avezaath. Dit betekent dat er in de periode van het besluit geen nieuwe aanvragen in behandeling genomen kunnen worden op deze locatie. Dit geeft de gemeente Buren de tijd om de bestemming van de locatie te heroverwegen.