Xandra kon al op jonge leeftijd erg goed schaatsen. Hier sprint ze weg bij haar zusje en moeder.
Xandra kon al op jonge leeftijd erg goed schaatsen. Hier sprint ze weg bij haar zusje en moeder. Foto: privécollectie ouders

'Tornado' Xandra Velzeboer weer thuis

culemborg • Terwijl storm Xandra aan het eind van de week over de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen raasde en Nederland ook drie stormen te verwerken kreeg, had Peking een paar dagen eerder zijn eigen 'code Oranje' tornado: shorttrackster Xandra Velzeboer. Samen met haar teamgenoten zette ze op de Olympische Winterspelen een ongelofelijke prestatie neer. De dames pakten het goud op de 3000 meter relay (aflossing) shorttrack.

Xandra Velzeboer zorgde met haar supersnelle, spectaculaire inhaalmanoeuvre voor een enorme voorsprong en daarmee voor een extra glanzende medaille. Maandag kreeg de 20-jarige Xandra - net als de andere medaillewinnaars - in Amsterdam een onthaal. Vandaag (dinsdag) wordt ze, net als de andere Team NL medaillewinnaars van de Winterspelen, door koning Willem-Alexander ontvangen.
De koning is natuurlijk beretrots, net als heel veel andere schaatsliefhebbers en - niet in de laatste plaats - Xandra's ouders. "We zijn harstikke blij", zegt vader Marc Velzeboer, die zelf in 1992 in Albertville tiende werd op de 1000 meter. Zijn zussen Simone en Monique, Xandra's tantes, kwamen in Albertville ook in actie, op de shorttrack. "Het is heel leuk voor Xandra om op zo'n manier aan je eerste Olympische Spelen mee te doen. Het is een mooi cadeau. We wisten dat de dames favoriet waren én dat het kon. Maar dan moet het wel eerst nog lukken. De ervaring en de herinnering zijn mooi voor Xandra."
Vader Marc is welswaar ervaringsdeskundige, maar hij won in Albertville geen medaille. "Ik weet ook niet hoe goud voelt, maar het is wel heel leuk om je dochter op de Spelen te zien. Het is heel apart, spannend en je leeft mee", aldus Velzeboer, die Xandra's verrichtingen met echtgenote Carianne Weerens thuis volgde. "We zijn toch voorzichtig met corona, dus we hadden er geen behoefte aan om samen met veel mensen te kijken." Het blíjft voor de familie Velzeboer trouwens nog even spannend, want dochter Michelle heeft zich geplaatst voor het WK junioren, van 4 tot en met 6 maart in Gdansk, Polen. En halverwege maart schaatst ook Xandra op het WK. Vanwege besmettingsgevaar wordt het goud dus nog niet echt gevierd. "Maar daarna gaan we echt een feestje vieren", aldus Velzeboer. "Daar snakken we nu sowieso naar."

Enthousiast en trots

Ook Wilrit Bos is enthousiast en tegelijk trots. Bos begeleidt sporttalenten op het topsportvriendelijke Koningin Wilhelmina College in Culemborg, waar hij al achttien jaar werkt. Xandra Velzeboer was een van zijn pupillen. Het heeft hem verbaasd dat Xandra meteen al een gouden medaille pakte. "Het is voor het eerst dat een leerling van ons zó ver komt. Ik was niet verbaasd dat ze naar de Olympische Winterspelen ging, want ik heb haar zien trainen en wedstrijden zien rijden. Ze heeft ook al een keer een aanmoedigingsprijs gewonnen. Het verbaasde me wél dat ze meteen al een medaille won. Ik zie dat als de kroon op het werk dat wij doen. We hebben hier heel veel talenten die aan individuele sporten doen, maar Xandra is de eerste die op zo'n hoog podium is beland. Wellicht is dit een stimulans en komen er in de toekomst meer."
Wilrit Bos begeleidde Xandra Velzeboer drie jaar met het combineren van sporten en leren. "Xandra was in de winter veel afwezig, waardoor roosters moesten worden aangepast. Vanaf ongeveer haar veertiende was ze meerdere weken per jaar in het buitenland. Ze heeft ook altijd al shorttrack op het hoogste niveau beoefend. En qua planning, huiswerk en het inhalen van toetsen hebben we haar nooit achter de broek hoeven zitten, want Xandra was superzelfstandig en een excellente leerling. Een goede planning was cruciaal en ze regelde alles zelf. Voor ons was dat een makkie. 's Zomers had ze al een jaarplan tot de zomer van het jaar erop. Ze had een enorme discipline."
Bos vindt Xandra's prestatie prachtig, maar denkt tegelijk dat zij haar plafond nog niet heeft bereikt. "Zij heeft dat explosieve, wat veel anderen níet hebben. Dat zag je ook aan die fantastische inhaalmanoeuvre."

Rob Zantinge