• Tijd voor koffie. En voor de raadsleden en cursisten om met elkaar van gedachten te wisselen.
• Tijd voor koffie. En voor de raadsleden en cursisten om met elkaar van gedachten te wisselen. Foto: Marjon de Lange

Cursus 'Democratie voor Dummies'

tiel • Zelf heb ik weinig met politiek, maar ik mag wel meeschrijven aan de komende verkiezingskrant. Dat lukt gelukkig wel, want de Tielse politici zijn doorgaans zeer open en geven heldere informatie waar ik wel een verhaal van kan maken. Mijn oog viel op een persbericht van de gemeente Tiel: 'Doe mee aan de basiscursus Democratie'. Tijd om mijn kennis op dat vlak eens bij te spijkeren.

Op woensdag 16 februari was de eerste les, in de Tielse Raadszaal. Een stormachtige avond en dus geschikt om het over politiek te hebben. De cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe de gemeente werkt. En wat de Tielse politiek en democratie inhouden. Maar de cursus is ook voor diegenen die willen weten hoe zij invloed kunnen uitoefenen. Voorkennis was niet nodig en dat was gunstig voor mij. De cursus is een initiatief van de raadswerkgroep Politiek Actief. Deze probeert inwoners enthousiast te maken voor de lokale politiek.

Eigen leefomgeving

De opkomst was redelijk, er waren negentien inschrijvingen. De burgemeester deed het welkomstwoord, waarin hij het belang van gemeentepolitiek benadrukte. Het gaat namelijk over je eigen leefomgeving. De gemeenteraadsverkiezingen, komende maand maart, zijn dus een belangrijk moment. De opkomst hiervoor ligt in Tiel veel lager dan bij landelijke verkiezingen, terwijl stemmen voor je eigen gemeente toch heel dichtbij ligt. De raad is er voor dagelijkse onderwerpen, voor alles wat je tegenkomt zodra je je deur uit loopt. Voor ouderen, jongeren, sport, scholen, woningbouw en veiligheid. 

Verkiezingslijsten

De cursus wordt gegeven door een professionele trainer, die zelf ook politiek actief geweest is. In de zaal is ook een aantal raadsleden aanwezig. Uit het voorstelrondje blijkt meteen dat mijn medecursisten meer met politiek hebben dan ik. De enige dummy ben ik dus zelf. Ook denk ik dat het doel van de cursus waarschijnlijk wel gehaald wordt. Het zal mij niet verbazen als ik een deel van hen terugzie op verkiezingslijsten of zelfs in een toekomstige gemeenteraad. We leerden die avond wel dat je als raadslid ongeveer vijftien tot twintig uur in week werk erbij hebt. Maar dat is nog niks vergeleken de burgemeester, want die is zo'n zestig uur in de week in touw. En wethouder is een full-time functie. Niet geschikt voor mij, ik schrijf liever. 

Zetels in de raad

Aan het einde van de eerste avond is mijn kennis staatsinrichting weer eens opgefrist en ben ik in ieder geval wel wijzer geworden. Ik weet nu dat de gemeenteraad de stem van de inwoners is. Zij geeft leiding aan de gemeenschap en moet het algemeen belang voorop stellen. Volgens de wet is de gemeenteraad het hoofd der gemeente en dus eigenlijk de baas van de stad.
Tiel heeft 27 zetels in de raadszaal te vullen. Met mijn nieuw opgedane kennis besef ik dat het dus echt uitmaakt wie daar komen te zitten. Ik geef onze lezers graag mee dat het dus van belang is te gaan stemmen, bij álle gemeenteraadsverkiezingen.

Marjon de Lange