De hoogte in

Mijn ochtendritueel is nogal veranderd sinds ik thuis van de wenteltrap ben gekukeld. Wassen, aankleden en dan naar de overloop. Liftje komt zo. En ja hoor, daar hoor ik onze nieuwe traplift al aankomen. Nog een half minuutje wachten en hup, daar stopt het rood knipperende apparaat precies bovenaan de trap. Instappen maar, naar beneden. Het voelt alsof je als grote kerel in een kermisattractie voor kleine kinderen bent gaan zitten. Een kaartje kopen hoeft niet. Dat is zo ongeveer het enige verschil.

Nooit gedacht dat ik zo’n ding ooit nodig zou hebben. Al jaren keken we uit naar een traploze woning, helemaal gelijkvloers. En dan het liefst een patiobungalow met een knus inpandig tuintje en een eigen parkeerplaats binnen handbereik. Maar kom daar maar eens om in Tiel. De laatste patio’s zijn een jaar of twintig jaar geleden in Passewaay gebouwd. Dat schiet niet op. Ouderen worden gestapeld, de appartementen gaan steeds verder de lucht in. Daar zitten ze dan met een geraniums-balkon en een collectieve parkeergarage, waar je met je tas vol boodschappen naar de lift moet sjouwen.

Toen onlangs bekend werd dat er huizen gebouwd zouden worden in de wijk Drumpt, kreeg ik weer hoop. Fantastische plek voor patio’s, dacht ik. Zou het dan toch nog lukken? Die hele wijk bestaat uit laagbouw, daar ga je toch geen appartementen stapelen of wel? Ja, toch wel. Er komen er 36 in twee en drie bouwlagen. Waarom? Dit bouwplan zou prima passen bij het kerktorentje van Drumpt. Vandaar die hoogte. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Voorlopig troost ik me met de gedachte dat de kogel nog niet door hetzelfde kerkje is.

Want wie weet wat de politiek nog gaat doen. Gaat de nieuwe gemeenteraad ook stapelen in Drumpt? Heb ik nog kans op mijn begeerde patiootje? In ieder geval stapelen de partijen zichzelf op, want er doen er in Tiel maar liefst elf mee met de komende gemeenteraadsverkiezing. Als die allemaal in de raad komen, zal er meer gekakeld dan bestuurd worden. Probeer daar maar eens chocola van te maken. Arme burgemeester. Je zult maar leiding moeten geven aan zo’n versnipperde club. Ik zou er gek van worden. Stapelgek.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)