Beide organisatie hebben het zelfde doel: Tiel zoveel mogelijk schoonhouden.
Beide organisatie hebben het zelfde doel: Tiel zoveel mogelijk schoonhouden. Foto: 123RF.com

Achtergrond: Twee stichtingen met het zelfde doel

Algemeen

TIEL • De stichtingen Tiel Tip Top (STTT) en Duurzaam Rivierenland (SDR) houden zich bezig met het inzamelen van zwerfafval. Bij de aanbesteding was de offerte van de STTT het voordeligst en dus mag déze stichting in 2022 voor de gemeente aan de slag. De SDR is daar niet blij mee, maar wil haar vele vrijwilligers niet in de steek laten. SDR wil dan ook onbezoldigd doorgaan.

Beide organisaties hebben het zelfde doel: Tiel zoveel mogelijk schoonhouden. Prachtig, zou je zeggen, maar het botert niet tussen beide. Vanwege die moeizame relatie werd, onder voorzitterschap van wethouder Groen, de afgelopen jaren diverse keren met beide partijen gepraat. Groen probeerde SDR met STTT samen te laten werken, maar dat lukte niet. 

Belangstelling
Zomer 2021 werd, om toch een werkbare situatie te krijgen, besloten dat beide stichtingen onafhankelijk van elkaar hun werk voortzetten. Die zomer liet STTT de gemeente weten belangstelling voor de uitbesteding te hebben. Daarmee verviel het argument dat alleen SDR de opdracht zou kunnen en willen doen. Op grond van de Nota Inkoop- en aanbestedingsbeleid nodige het college daarom zowel SDR als STTT uit om voor 5 november een offerte uit te brengen. Het enige inhoudelijke gunningcriterium was de prijs. STTT wilde de klus voor 32.400 euro gaan doen en bracht als enige op tijd een offerte uit. SDR kwam te laat met haar offerte, die bovendien 8100 euro duurder was. Aangezien het enige inhoudelijke gunningscriterium de prijs was, ging de opdracht voor de uitvoering van het Plan van Aanpak Zwerfvuil naar de STTT.

Soepele overdracht
De gemeente verwachtte dat de SDR mee zou werken aan een soepele overdacht. Bovendien moeten alle materialen die de stichting aan vrijwilligers heeft uitgeleend terug worden gegeven óf aan de STTT worden overgedragen. De materialen zijn immers eigendom van de gemeente Tiel.

Rob Zantinge