• Begin oktober vorig jaar was er de mega-actie 'Tiel in één dag schoon' van onder meer de SDR.
• Begin oktober vorig jaar was er de mega-actie 'Tiel in één dag schoon' van onder meer de SDR. Foto: Jan Bouwhuis

Chinese muur tussen SDR en Tiel Tip Top

Algemeen

TIEL • Het bestuur en vrijwilligers van Stichting Duurzaam Rivierenland (SDR) voelen zich teleurgesteld. Ze zijn het niet eens met de gang van zaken rond de aanbesteding van het opruimen van zwerfafval, waarbij de Stichting Tiel Tip Top de voorkeur kreeg. Sindsdien is er niet alleen teleurstelling, omdat SDR geld misloopt, maar ook verwarring bij de vrijwilligers. “Dan maar zónder geld, we laten onze vrijwilligers niet in de steek”, zegt bestuurder Arjen Sijpkes.

Sijpkes, maar ook operationeel bestuurder Gerrit de Weerd en enkele vrijwilligers die Tiel schoonhouden - onder wie John Lapulissa en Max Taihuttu - zijn in hun kantoor aan de Dr. Schaepmanstraat bijeen om te vertellen hoe de SDR werkt. En vooral ook wat ze dwarszit.
“Bart van den Berg van Tiel Tip Top zocht bij ons aansluiting, maar dat heeft niet tot chemie geleid”, vertelt Sijpkes. “Wel kwam er, in 2017, een soort overeenkomst. We hebben ook meegedaan met Tiel Tip Top, maar dat is geëscaleerd. Tiel Top Top voelde zich achtergesteld.”

Elkaar met rust laten
Vorig jaar juli was er een gesprek met Tiel Tip Top, samen met de gemeente Tiel. Afgesproken werd elkaar met rust te laten. Een ieder zou van de gemeente krijgen wat nodig was. “En verder: een Chinese muur ertussen”, aldus Sijpkes. “Maar er is toen met geen woord gerept over een aanbesteding. In oktober hoorden we dat, als we wilden meedoen met de aanbesteding - waaraan overigens ook de Avri meedeed - we binnen veertien dagen de benodigde gegevens in moesten leveren. Uiteindelijk waren we te laat en werd gezegd dat Tiel Tip Top de aanbesteding had gewonnen.”
In een interview van deze krant met Bart van den Berg van Tiel Tip Top, maar ook op de gemeentepagina’s Tiel Actueel van 25 januari, werd gemeld dat vrijwilligers vanaf dit jaar bij de Stichting Tiel Tip Top terecht kunnen. “We hebben toen aan de gemeente gevraagd een rectificatie te plaatsen, maar die plaatste alleen een aanvulling”, aldus Sijpkes. “De gemeente wil nu wel weer met ons in gesprek.”

Leskisten
De Stichting Duurzaam Rivierenland werd twaalf jaar geleden opgericht. Sinds begin 2019 is er een nieuw bestuur, waarvan onder meer De Weerd en Sijpkes deel uitmaken. De Weerd vertelt wat de SDR allemaal doet, zoals het verzorgen van gastlessen op scholen met behulp van leskisten en hulp van imkers uit Eck en Wiel. En dat de stichting eigenhandig 52.500 euro heeft binnengehaald.
De SDR-vrijwilligers, waaronder vele tientallen ‘solo-inzamelaars’ die ook vaak in groepjes opereren, worden door de stichting Kanjers genoemd. Onder de honderden vrijwilligers zijn ook scholieren en mensen van organisaties in de buitengebieden. Daarnaast moet de SDR het hebben van buurtinitiatieven.

Respect
Het bestuur en de vrijwilligers van de SDR vragen ‘op z’n minst respect voor het burgerinitiatief’, zo laten zij weten. En dat verdienen ze ook, want in 2021 hebben ze in totaal maar liefst vijfduizend zakken afval laten ophalen door de Avri, waarmee wordt samengewerkt. En dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. “En de stijging gaat door”, aldus Arjen Sijpkes. “Alleen al in januari hebben we vijfhonderd zakken afval verzameld en steeds meer vrijwilligers zetten zich in. Dat is ook nodig, want er belandt steeds meer afval op straat. Wij vragen ons dan ook af of de gemeente nog niet ergens een potje heeft.”

Shoarma-people
Zeventiger Max Taihuttu besteedt wekelijks twee uur aan het opruimen van zwerfafval. “Ik houd een deel van het historische centrum schoon”, vertelt de Tielenaar. “De parkeerplaats Bleekveld, maar ook de Veemarkt, waar mensen - ik noem ze shoarma-people - alles maar op de grond gooien. De gemeente loopt nu het risico dat de SDR wordt afgebroken. Maar wíj gaan door om met die enorme hoeveelheid zakken afval te laten zien: dít is hoe het werkt. Een goed gevoel is heel belangrijk en dat heb ik bij Tiel Tip Top níet.”
Dit jaar zal door de gemeente moeten worden besloten of TielTipTop in 2023 met de opdracht door mag gaan of niet. Hierover zijn geen toezeggingen gedaan.

Rob Zantinge