• Wethouder Brink opent aan de Tielerwaardlaan de nieuwe corsohal van Corsowagen Passewaaij.
• Wethouder Brink opent aan de Tielerwaardlaan de nieuwe corsohal van Corsowagen Passewaaij. Foto: Jan Bouwhuis

Vaste plek voor stichting Corsowagen Passewaaij

Algemeen

TIEL • Afgelopen zaterdag was het zover, de nieuwe hal van de stichting Corsowagen Passewaaij werd officieel geopend. Wethouder Ben Brink gaf het startsein met vuurwerk en confetti. Hij is blij voor hen dat de zoektocht is beëindigd.

Op de plaats van de nieuwe hal was vroeger de loods van de Tielse Reddingsbrigade. Die maakte plaats voor de nieuwbouw van de hal, onder de rook van Passewaaij. De hal werd op 16 april 2020 al kaal opgeleverd. Een bouwteam van vrijwilligers is sindsdien bezig er een echte bouwhal van te maken, uiteraard met vertraging door corona. De klus is nog niet helemaal geklaard, maar de vereniging besloot toch - en wel met een bijzondere reden - de officiële opening te organiseren.

Incognito
Voorzitter Wim van Oort vertelt dat hij veel te danken heeft aan de Tielse wethouder. “Na onze noodkreet bij de gemeente kwamen we in contact met wethouder Brink. Hij luisterde echt naar onze wensen en zorgen. We zijn zelfs samen op zoek gegaan naar een geschikte plek. We hebben heel wat rondjes door Tiel gemaakt. Soms incognito met de auto van mijn vrouw, zodat het niet opviel dat een wethouder kwam kijken.”
“Toen deze locatie zich aandiende zorgde hij voor een projectteam met projectleider Osman Sanzak van de gemeente, die ook uitstekend werk voor ons deed. Na de verkiezingen van maart is meneer Brink wellicht geen wethouder meer. Wij wilden hem alle eer geven en beslist onze nieuwe hal door hém laten openen, ondanks dat we nog niet klaar zijn.” De keuken moet nog verder uitgebouwd worden en langs de wanden komen stellages voor materiaal.

Verdienstelijk
De corsoclub van Passewaaij is in 2011 opgericht door slechts zes enthousiastelingen. Hun eerste onderkomen was in Wadenoijen. In 2012 deden ze mee aan het corso met een ontwerp van John van Beem. Ze behaalden meteen de derde plaats.
Een jaar later werden ze zelfs eerste met een ontwerp van Daniël Scheurwater en in 2014 wonnen ze de publieksprijs. Een club met potentie. En dat benadrukte Laurens Verspuij, voorzitter van het corso, afgelopen zaterdag ook. “Het is een veilig en rustig gevoel dat er voor jullie nu een vast plekje is”, zei hij. “Jullie zijn een sterke club en kunnen nu nog verder uitgroeien.” Zeker nu het corso opgenomen is in de lijst immaterieel erfgoed van Unesco, is het extra belangrijk de corsoclubs te steunen met hun activiteiten. In september dit jaar vindt de zestigste editie van het Fruitcorso plaats. Met twee jaar vertraging en mits corona het dit jaar wel toelaat.

Spandoeken
Blijdschap heerst alom dat er niet meer verhuisd hoeft te worden. De club kon helaas maar tot 2014 in Wadenoijen terecht. Ze ging daarna naar de voormalige gemeentewerf aan de Begoniastraat, maar die werd verkocht. Toen de burgemeester in 2019 zijn rondje langs alle corsohallen deed, stond de jeugd van Passewaaij klaar met spandoeken, om aandacht te vragen voor hun huisvestingsprobleem. En niet zonder succes. De gemeente heeft het goed opgepakt en is er ondanks corona steeds serieus bij betrokken geweest.
Bij de nieuwe hal staat buiten een frame te wachten om tot corsowagen omgetoverd te worden. Dit jaar doet Passewaaij mee met de wagen ‘Krabben’. De nieuwe hal had wel een echt corsotintje.
Door wat jeugdleden was aan de vooravond van de opening een fraai kunstwerkje gemaakt. Een soort bloemstuk, maar dan van groente en fruit, natuurlijk.

Marjon de Lange