Festival 'Barok aan de lek' verandert Culemborg in muzikaal stukje Italië

culemborg • Van donderdag 24 tot en met zondag 27 februari verandert Culemborg in het muzikale Napels en Venetië uit de zeventiende en achttiende eeuw. 

Een groep jonge musici brengt in zes concerten de bloeiende Italiaanse muziekcultuur uit de barok tot leven in een uniek muziekfestival, georganiseerd door de Stichting De Roos van Culemborg. In samenwerking met het Weeshuismuseum is als onderdeel van het festival een activiteitenprogramma voor kinderen ontwikkeld. In het 17e-eeuwse Italië ontstonden weeshuizen waarin kinderen een muziekopleiding kregen. Hieruit bloeide een rijke muziekcultuur op, met als bekendste exponent Antonio Vivaldi. Op het festival is, naast muziek van Vivaldi, ook werk van andere componisten te horen die gerelateerd waren aan deze weeshuizen.
Op het slotconcert, zondag 27 februari om 15.00 uur, is in de Grote Kerk onder meer een drietal zeer virtuoze sopraanmotetten van Vivaldi te horen. Deze worden gezongen door de jonge sopraan Tinka Pypker, die onlangs debuteerde bij De Nationale Opera.
Op vrijdag 25 februari om 20.30 uur zingt tenor Pablo Gregorian bijzondere muziek van onder meer Rosenmüller, een Duitse componist die uit de gevangenis ontsnapte en daarna zijn leven in ballingschap leefde in het zeventiende-eeuwse Venetië. Hij schreef de meest prachtige muziek, in het bijzonder voor een nu vrijwel onbekend instrument: de zink.
Het festivalensemble bestaat verder uit onder meer de Culemborgse violiste Femke Huizinga, die onlangs toetrad als kernlid tot de Nederlandse Bachvereniging. En uit de Israëlische violist Hed Yaron Meyerson, die sinds 2016 als assistent-concertmeester verbonden is aan het Rotterdams Philarmonisch Orkest.
Rondom de concerten is er een uitgebreid activiteitenprogramma, dat plaatsvindt in het Elisabeth Weeshuis Culemborg. Zo zijn er lezingen over het muziekleven in Napels en het muziekonderwijs in de Venetiaanse weeshuizen. Ook zijn er workshops, waar kinderen Venetiaanse carnavalsmaskers kunnen maken en versieren. En waar ze Italiaanse platte broden leert bakken.
Daarnaast is er voor kinderen een muzieklesroute, waarbij ze spelenderwijs kennismaken met acht muziekinstrumenten. Dit onder begeleiding van lokale gediplomeerde vakdocenten van Kunst Educatie Culemborg (KEC). De concerten vinden plaats in drie historische kerken in de binnenstad, tussen 24 en 27 februari, onder de dan geldende coronabeperkingen.
Kaarten van 10 en 15 euro zijn verkrijgbaar via de lokale boekhandel Tomey of via www.muziekaandelek.nl. Daar is ook de meest actuele informatie te vinden.