• Een lege schuur of stal in het buitengebied zou zómaar vol kunnen  staan met wietplanten.
• Een lege schuur of stal in het buitengebied zou zómaar vol kunnen staan met wietplanten. Foto: openrangestock / 123RF Stockfoto

Buitengebied is in trek bij criminelen

maurik • De georganiseerde misdaad weet de weg naar het buitengebied van de gemeente Buren steeds beter te vinden. Het buitengebied is groot en er staan veel lege schuren en stallen. Om onveilige situaties en criminaliteit in het buitengebied te herkennen, aan te pakken en te voorkomen, werkt de gemeente Buren met diverse partijen samen aan het project Veilig Buitengebied. 

Veilig Buitengebied is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Buren en verschillende partners, waaronder het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), politie en brandweer. Door samen te werken kunnen de partijen goed en snel optreden bij het bestrijden en voorkomen van criminaliteit. Paul van der Weiden, Adviseur Veilig Ondernemen bij het CCV, zegt: "De samenwerking tussen deze publieke en private partijen vormt de basis voor de aanpak van het buitengebied. De samenwerking zorgt voor korte lijnen en verbetert de onderlinge communicatie. Door informatie beter te delen kunnen gerichte maatregelen worden genomen. Daar zit de kracht van Veilig Buitengebied."
Inwoners en ondernemers zien, horen of ruiken weleens iets dat zij verdacht vinden. De gemeente Buren vroeg inwoners en ondernemers in het buitengebied daarom eind vorig jaar een enquête in te vullen over veiligheid en criminaliteit. Hierin kwamen verschillende onderwerpen over het buitengebied aan de orde, zoals toezicht, gevoelens van onveiligheid en het onderhoud en beheer van 't gebied.

Beter beeld

"Veel mensen die in het buitengebied wonen of werken hebben gehoor gegeven aan deze oproep en de vragenlijst ingevuld", zegt wethouder Karl Maier. "Met behulp van deze resultaten krijgen wij een beter beeld van wat op dit moment de problemen zijn. We bespreken dit met de partners van Veilig Buitengebied. De juiste informatie zorgt dat we de juiste stappen kunnen nemen.” Uit de enquête blijkt dat de toezichthoudende organisaties niet altijd bekend zijn bij iedereen. En dat niet bekend is wat ze kunnen betekenen.
Ook blijkt dat veel mensen zijn aangesloten bij een buurtpreventiegroep of signaleringsgroep. Goede communicatie tussen buurtbewoners is van grote waarde voor de veiligheid in de buurt. Deze groepen zijn hier een mooi voorbeeld van. Inwoners die nog niet zijn aangesloten, vinden meer informatie op www.buren.nl/onderwerp/signaleringsgroepen.
Samen met de betrokken partijen gaat de gemeente Buren verder aan de slag om te zorgen voor een veilig buitengebied. Zo organiseert de gemeente Buitengebied Alert-avonden organiseren. Tijdens zo'n avond zijn voorbeelden te horen, zien en ruiken van dingen die kunnen wijzen op criminaliteit. Daarnaast brengt de gemeente de inwoners en ondernemers op de hoogte van wat er speelt en leeft in het buitengebied. Informatie over deze avonden volgt.
"Samen met de mensen die in het buitengebied wonen en werken kunnen we criminaliteit tegengaan", zegt burgemeester Josan Meijers. "Zo zorgen we samen voor een veilig en leefbaar buitengebied."