•
• "We moeten gewoon slimmer omgaan met het opwekken van energie", zegt Pieter Neven, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Buren. Foto: Rob Zantinge

Wethouder Pieter Neven: ‘Er zijn flinke stappen gezet’

Algemeen

MAURIK • “Als gemeente en raad hebben we in twee jaar tijd, vanaf onze Klimaatvisie, flinke stappen gezet”, zegt Pieter Neven, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Buren. “Er is hier echt wel een prestatie geleverd. Mede dankzij eCoBuren, waarmee we samenwerken. Trouwens, heel Rivierenland loopt voorop. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de omgeving van Gouda; daar staan slechts een paar windmolens langs de snelweg, maar híer is al best veel gerealiseerd.”

De Klimaatvisie is het kompas waarop de gemeente Buren de komende jaren vaart als het gaat om duurzaamheid en het klimaat. Buren denkt in kansen en mogelijkheden voor iedereen in de gemeente. Wethouder Neven schreef ‘maatwerk leveren en innovatieve oplossingen bedenken’ in zijn voorwoord van de Klimaatvisie.
Buren hád al vier windmolens, geen zonnevelden, maar wel een waterkrachtcentrale, in Maurik. Aan meer vernieuwende oplossingen, als het gaat om het opwekken van energie, wordt intussen hard gewerkt. Dat gebeurt binnen de RES, de Regionale Energie Strategie. Windmolens komen er, als het aan de gemeenteraad ligt, niet bij. Dat besloot de raad ruim een half jaar geleden al. VVD, Gemeentebelangen en PCG zien meer in andere duurzame energiebronnen dan vier of vijf grote windturbines bij Lienden en Echteld.

Provincie bepaalt
En dus ligt de bal nu bij de provincie Gelderland, het bevoegd gezag. De provincie bepaalt uiteindelijk of er alsnog een inpassingsplan komt of niet. Wethouder Neven heeft inmiddels een gesprek gehad met een gedeputeerde van de provincie. Binnenkort is er weer een gesprek. Neven heeft wel een vermoeden welke kant de wieken op zullen draaien: “Ik verwacht dat de provincie wel met de procedure gaat starten. Daarbij is het belangrijk dat onze beleidskaders worden gevolgd.”
De wethouder is tijdens de raadsvergadering van het RES bod achter het collegevoorstel blijven staan van het RES bod, waarin vier windturbines stonden in het zoekgebied.

Combinatie
“Je kúnt ook niet alleen maar energie opwekken met zonnepanelen, want ‘s winters zijn de dagen korter, maar moet je wel je energie opwekken”, zegt hij. “Een combinatie van windturbines en zonnepanelen zorgt voor voldoende energie en daar sluit de provincie op aan”, aldus wethouder Neven, die zich - uiteraard - neerlegt bij het besluit van de Burense gemeenteraad. “Ik respecteer wat de raad wil of vindt. En ik snap het ook dat mensen zeggen: moeten die windmolens daar?” Neven vindt wel dat er genoeg is gedaan om de inwoners van de gemeente te informeren. “We hebben voor het aanwijzen van het zoekgebied huis-aan-huis geflyerd, er is een RES-inspraakavond met zeventig mensen geweest, digitaal was er informatie en het heeft uitgebreid in de krant gestaan.”

Drijvende zonneparken
Ook wordt in de gemeente Buren gewerkt aan drijvende zonneparken; zonnepanelen die op het water van het Lingemeer of op plas De Molenkampen bij Beusichem dobberen. “Ze zijn weliswaar doorzichtig, maar er is wel sprake van minder licht”, aldus wethouder Neven. “En we weten niet wat dat met het bodemleven doet, over tien jaar bijvoorbeeld. Het heeft in elk geval effect, maar of het ook schadelijk zal zijn, is nog niet bekend.”
Het zonnepark op het Lingemeer is goedgekeurd door de Raad van State. Officieel beoordeelt de Raad van State beroepschriften. Het bezwaar werd niet gegrond verklaard. Daarmee kon het doorgaan en wordt het inmiddels aangelegd. Hoe het met de bezwaren tegen de zonnepanelen op De Molenkampen afloopt, is nog even afwachten.

Energie-opslag
En dat zijn niet de enige zorgen die de duurzaamheidswethouder heeft: “Onze grote zorg is dat er veel RES-plannen zijn die rond 2025 in ontwikkeling of gerealiseerd moeten zijn, waarbij de vraag is: kan ons net het aan? Het tekort aan energie-opslag gaat zéker de grootverbruikers parten spelen. Liander zal voor de regio vier nieuwe onderstations van enige voetbalvelden groot aan moeten leggen”, aldus Neven, “en dat kan invloed hebben op het tempo van aanleggen. De oplossing moet echt van de energieopslag moeten komen. Mensen zouden batterijen in huis moeten hebben die ze overdag opladen en ‘s avonds kunnen gebruiken, zodat de energie niet opgeslagen hoeft te worden. We moeten gewoon slimmer omgaan met het opwekken van energie. En mensen zouden zich eigenlijk moeten laten adviseren en er georganiseerd mee aan de slag kunnen gaan.”

Rob Zantinge