In de nesten

Het klinkt tegenstrijdig, maar het gaat goed met de slechtvalk. Vorig jaar nestelde er al een paartje in de nestkast in de toren van de Tielse Sint Maartenskerk. De gemeente wil graag dat ze terugkomen. Daarom wordt voorlopig op feestdagen de vlag niet meer gehesen in de toren. Dat zou het broedende paar kunnen verstoren. Of iedereen zo verlangt naar de terugkeer van de roofvogels , betwijfel ik. Een bewoner van de binnenstad, die vaak een rondje om de kerk loopt, vertelde me dat het daar bezaaid ligt met vogelresten. “De vogels die wij ’s winters voeren worden in het voorjaar opgevreten”, klaagde hij. En hij vroeg of ik wist waarom die slechtvalken zo gulzig zijn. Van mijn vroegere biologieleraar heb ik wel eens gehoord dat het komt door de paringsdrift van de valken. De mannetjes slepen het nest aan de vooravond van het broedseizoen vol met proviand. Luidruchtig dansend willen zij hun toekomstige partner imponeren door zo veel mogelijk prooien aan te slepen. Zo doen ze hun best om de bereidheid van vrouwlief tot het aangaan van de geslachtsdaad op de spits drijven. Ik prijs me gelukkig dat wij mensen deze gang het zaken niet kennen in ons liefdesleven. Ik zie het al gebeuren dat wij als mannen voorafgaand aan het voorspel eerst een levensmiddelenpakket in de slaapkamer moesten sjouwen.

De komst van de slechtvalken zal ook bij de duivenmelkers in slechte aarde vallen, vermoed ik. De rovers zijn verzot op duiven. Je zult maar een winnende doffer hebben, die onbarmhartig door een valk uit de lucht wordt getorpedeerd. In Brabant hebben ze daar iets op gevonden. Ze hangen de duiven carnavalsbelletjes om. Dat zou helpen. Lijkt me ook voor Tiel geen onaardig idee. Welke duivenmelker bindt hier de duif de bel aan?

Intussen ben ik benieuwd hoeveel jonge valken er straks uit de eieren in de Tielse nestkast kruipen. Eieren mooi van kleur, steenrood. En dat zie je niet veel meer in Tiel. Het rood van de stad is verbleekt. De stad heeft alle kleuren, er doen maar liefst elf partijen van verschillende kleur en pluimage mee aan de gemeenteraadsverkiezing. En ze dansen allemaal om onze gunst. Om te laten zien hoe potent ze zijn.

Net als die mannetjesvalken.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)