• Burgemeester Beenakker (rechts) kwam de vrijwilligers feliciteren en nam voor iedereen een goodiebag mee. Vooraan links zit Gerrit Kool.
• Burgemeester Beenakker (rechts) kwam de vrijwilligers feliciteren en nam voor iedereen een goodiebag mee. Vooraan links zit Gerrit Kool. Foto: Jan Bouwhuis

Burgemeester feliciteert Vrienden van Suriname

Algemeen

TIEL • Will van Rhee, voorzitter van de jubilerende Stichting Vrienden van Suriname, had het beloofd en hij kwam zijn belofte na. Zaterdagochtend had hij de onlangs ontvangen hoge onderscheiding met oorkonde bij zich en liet hij deze aan de andere vrijwilligers zien. Burgemeester Hans Beenakker was er ook, om iedereen te feliciteren met het feit dat 25 jaar geleden met de Tielse hulp aan Suriname werd begonnen.

Met zo’n 25 vrijwilligers, die een kring rond Van Rhee vormden, was de opkomst bij de opslagloods aan de Papesteeg groot. En dat was blijkbaar niet alleen omdat ze graag weer twee containers wilden volmaken met hulpgoederen. “Dat komt omdat ik heb gezegd dat er eten is”, grapte Van Rhee, die benadrukte dat alle vrijwilligers door hun werk aan de onderscheiding hadden bijgedragen. “Die hebben we minstens zoveel aan jullie te danken”, zei Van Rhee, die op 26 januari door president Chan Santokhi van Suriname werd benoemd tot Officier in de Ere-orde van de Gele Ster.

Heel bescheiden
Burgemeester Beenakker feliciteerde de vrijwilligers. Hij sprak niet alleen zijn waardering voor hen uit, maar ook voor de bedrijven die de stichting sponsoren. Daarnaast benadrukte hij dat Van Rhee wel heel bescheiden over zijn ontvangen onderscheiding doet, maar dat het echt een hele bijzondere, hoge onderscheiding is. De burgemeester had een fors boeket bloemen meegenomen en voor elke vrijwilliger een ‘goodiebag’, met daarin onder meer een flesje vruchtensap en Tielse promotiestickers.

Toeval
Een klaterend applaus was er voor loodsbeheerder Gerrit Kool, die - samen met voorzitter Van Rhee - de kar trekt. “Ik doe dat nu een jaar of zeven”, laat Kool even later desgevraagd weten. Hij belandde min of meer bij toeval bij de stichting. “Een vriend van me vroeg of ik een keer in zijn plaats wilde gaan, omdat hij zelf niet kon. En dat is steeds meer geworden.” Kool is 67 en met pensioen. “Het houdt je bezig en ik heb tijd genoeg.” Hoeveel tijd hij wekelijks in zijn vrijwilligerswerk steekt, wisselt nogal. “Soms ben ik er dertig uur mee bezig, want ik neemt spullen in ontvangst en ga naar scholen en ziekenhuizen om materialen op te halen. En andere weken is er bijna niks te doen.”

Rob Zantinge