• V.l.n.r. Madeleine Sars, Berend van den Brand, Iris van Dijck, Daniëlle van Lunteren, Esther Kocis-Rosenbrand.
• V.l.n.r. Madeleine Sars, Berend van den Brand, Iris van Dijck, Daniëlle van Lunteren, Esther Kocis-Rosenbrand. Foto:aangeleverd

'Ontzettend blij met onze nieuwe plek

culemborg • De vijf creatieve ondernemers die samen het Zandpand vormen, zijn blij dat de deuren na de lockdown eindelijk weer open zijn en vertellen er graag meer over.

Patroonontwerpster Esther en illustrator Iris verruilden in december de Zandstraat voor een ruimer en zichtbaarder winkelpand aan de Oude Vismarkt. Samen met drie andere creatieve makers maakten ze van het Zandpand een winkel, atelier en galerie ineen. "We zijn ontzettend blij met onze nieuwe plek, en zitten vol ideeën en plannen om Culemborg te laten zien wat we in huis hebben.” De vijf makers zijn actief op totaal verschillende vlakken, maar merken dat het fijn is om samen te werken en elkaar te inspireren. Esther ontwerpt ‘vintage inspired' patroontekeningen én geeft workshops aan volwassenen en kinderen die zelf aan de slag willen met onder meer het maken en ontwerpen van kleding. Ze verkoopt haar ontwerpen online onder de naam Rosie&Me en gebruikt het Zandpand als atelier en voor workshops.
Iris is illustrator en heeft haar deel van het Zandpand ingericht zoals ze haar eigen "droomwereld” voor zich ziet. Ze ontwerpt onder meer geboortekaartjes en ansichtkaarten met potlood en inkt en verkoopt voorleesboeken. "Ik lees ook voor aan groepjes kinderen in het Zandpand, omdat ik het belangrijk vind om lezen te stimuleren en verhalen te vertellen.” Daniëlle is materiaal- en productontwerper. Haar werkwijze is experimenteel en levert verrassende resultaten op. Ze maakt nu vooral items van (eco-)leer. "Door te snijden en te verhitten creëer ik nieuwe structuren in het leer. Zo maak ik tassen, vazen en armbanden die totaal uniek zijn.”
Achterin het Zandpand exposeren en verkopen Berend en Madeleine hun vrije werk dat ze maken als kunstenaar en fotograaf. Berend is een ‘visual artist' en maakt gebruik van fotografie, visagie en fashion. Hij werkt in het Zandpand aan zijn olieverfschilderijen die hij ook aanbiedt als art prints. "Mijn werk is strak, maar met een focus op de mens en spiritualiteit.” Madeleine werkt al jaren als portretfotograaf. Ze maakt foto's voor bedrijven, magazines en stichtingen door het hele land en gaat graag ook voor Culemborgse ondernemers aan de slag. Daarnaast maakt ze zwartwit foto's die ze in het Zandpand exposeert en verkoopt. "Eindelijk heb ik nu een goede ruimte om ook deze kant van mijn werk te laten zien.”