Burgemeester sluit panden in Lienden en Maurik

lienden/maurik • Burgemeester Meijers heeft vorige week een bedrijfspand aan De Hofstede in Lienden gesloten. Dit nadat er voorwerpen voor de productie van hennep werden aangetroffen. De vrijdag ervoor sloot de burgemeester al een woning aan de Esdoornstraat in Maurik. In die woning werden een lege hennepkwekerij en zwaar vuurwerk gevonden. Het sluiten van beide panden betekent dat drie maanden lang niemand ze mag betreden, ook de eigenaren niet. De panden zijn daarom afgesloten en verzegeld.

"Het gevaar dat een hennepkwekerij of verboden vuurwerk met zich meebrengt voor de buurt is onacceptabel", zegt burgemeester Meijers. "Deze twee gevaren zijn nu weggenomen. Laten we met elkaar ons best doen om deze gevaarlijke situaties te voorkomen. Meldingen van oplettende inwoners zijn daarbij onmisbaar. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan de politie of neem contact op met Meld Misdaad Anoniem."

Verschrikkelijke gevolgen

In de woning in Maurik was sprake van een niet meer in gebruik zijnde hennepkwekerij. Ook vond de politie tijdens onderzoek nog eens ruim 300 kilo zwaar, illegaal vuurwerk. De hoeveelheid en de zwaarte ervan zijn een overtreding van het Vuurwerkbesluit. Door de opslag werden de omliggende woningen ook in gevaar gebracht. Bij ontploffing van zo’n enorme hoeveelheid vuurwerk in een woonwijk zou dit verschrikkelijke gevolgen hebben. Daarom werden de omliggende woningen uit voorzorg ontruimd. In het bedrijfspand in Lienden vond de politie voorwerpen om hennep te produceren.

Levensgevaarlijk 

Met de tijdelijke sluiting wil de gemeente Buren een eind maken aan drugsgerelateerde activiteiten vanuit beide locaties, want hennepkwekerijen zijn gevaarlijk. Er wordt gewerkt met elektrische installaties, die voor brand kunnen zorgen. Ook bezoeken criminelen het pand. Bewoners van industrieterreinen, zoals in Lienden, worden door hen ook benaderd om hun percelen beschikbaar te stellen voor dit soort praktijken. Als een bewoner daar eenmaal mee in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. Met de sluiting van de locaties wordt zo'n locatie uit het criminele circuit gehaald.
De burgemeester heeft de panden gesloten op grond van de Opiumwet (artikel 13b).