Zoelen in de prijzen

Welke Zoelenaar had dat ooit kunnen dromen. Zoelen heeft een prijs gewonnen. En wat voor een. Het dorp is uitgeroepen tot het groenste dorp van Nederland, op twee na.

Wethouder Pieter Neven was trots op de prijs, Ik vind Zoelen een prachtig dorp en gun hem zijn genoegen, dan ook van harte, maar ik denk dat hij blij wordt gemaakt met een dooie grasmus. Waarom? Volgens mij stelt die groenwedstrijd bar weinig voor. Het lijkt me eerder een reclamestunt.  Ik zag op internet dat er  twee schatrijke commerciële bedrijven achter, zitten; het in de groensector gespecialiseerde  ingenieursbureau Sweco en het Zweedse Husqvarna, de grootste producent van tuinmachines ter wereld. Als die prijzen gaan uitdelen, moet je je als lokale overheid twee keer bedenken, lijkt me. Dit soort wedstrijden hebben vaak een bijbedoeling. En er komt veel dikdoenerij aan te pas. Zo worden de prijzen aangeduid als “awards”. Het dorp Zoelen verdient een serieuzere onderscheiding.

De mooiste prijs die een gemeente in de wacht kan slepen, is de waardering van de eigen inwoners voor het beleid van de gemeenteraad. Waardering voor bijvoorbeeld het groenbeleid. Of het klimaatbeleid. Dat wil in de gemeente Buren nog niet zo best lukken. Op het terrein van de oude steenfabriek in Maurik zijn honderden bomen gekapt. Misschien wel met een kettingzaag van Husqvarna.
En er komt nog veel meer van dit soort onheil aan. Er bestaan plannen om van het karakteristieke uiterwaardengebied langs de Rijn een langgerekt recreatiepark te maken. Met allemaal Roompot-huisjes. Roompot aan de Rijn, zoals de tegenstanders van deze massarecreatie het noemen. Die plannen zullen weer een hele vracht bomen de kop kosten.

De strijd is nog niet gestreden, zoals Philip Freriks van De Slimste Mens het altijd zei. De tegenstanders, verenigd in de actiegroep Dijkwacht, zijn niet van plan het bijltje er bij neer te leggen. Ze gaan door met de strijd. Wat mij betreft, hebben zij met hun actie ook een prijs verdiend. Een kettingzaag van het merk Husqvarna! Dan kunnen ze bij de ontwikkelaars van het Roompotplan de poten onder de stoelen weg zagen.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)