Projectleider Bart van den Berg steekt veel uren in zijn Stichting Tiel Tip Top, die sinds de jaarwisseling ook voor de gemeente Tiel actief is.
Projectleider Bart van den Berg steekt veel uren in zijn Stichting Tiel Tip Top, die sinds de jaarwisseling ook voor de gemeente Tiel actief is. Foto: Rob Zantinge

‘Zakkenvuller’ Bart van den Berg van Tiel Tip Top

Algemeen

TIEL • Al bijna vijf jaar zorgt Tiel Tip Top ervoor dat de leefomgeving in de gemeente er beter uitziet. Groepen vrijwilligers ruimen zwerfafval op dat anderen achterlaten. De stichting werkt zó professioneel, effectief en vooral voordelig, dat de gemeente Tiel - na een aanbesteding - besloot met het vrijwilligersbedrijf in zee te gaan. Dit ten koste van de Stichting Duurzaam Rivierenland, die hiermee de taakstelling vanuit de gemeente verloor en de materialen zal moeten overdragen aan de vrijwilligers van Tiel Tip Top.

Drijvende kracht achter de Tielse stichting is projectleider én ‘zakkenvuller’ (letterlijk) Bart van den Berg-van der Stam. Naast zijn werk in de verslavingszorg stortte hij zich vanaf december 2015 op zijn persoonlijke missie om van Tiel de schoonste gemeente van het land te maken. De aanslagen in Parijs, in november 2015 - onder meer op theater De Bataclan, waarbij 89 mensen om het leven kwamen - zetten hem aan het denken. “Ik voelde me moedeloos, omdat ik niets aan het grote geheel kon doen of veranderen. Toen dacht ik: binnen mijn invloedsfeer kan ik juist een groot verschil maken. Er was geen vierkante meter zonder zwerfvuil, terwijl schoon bij mij de norm moet zijn.” Een idee was geboren.

Plan van aanpak
Van den Berg ging ermee aan het werk en kwam in 2016 met het projectplan Tiel Tip Top, een concreet plan van aanpak om het stedelijke zwerfafvalprobleem van de gemeente Tiel op te lossen. Dit door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten voor een schoner én socialer Tiel. Van den Berg vormde een bestuur om zich heen en sinds 2017 is Tiel Tip Top een officiële stichting. Hij deed veldonderzoek en zette met succes grote groepsacties op. Bovendien kwam Arie van Vliet, bekend als striptekenaar van onder meer Flipje, al in een vroeg stadium in beeld. Samen zorgden zij dat Tiel Tip Top een heel herkenbaar gezicht kreeg. Arie zet sinds jaar en dag ideeën om in fantastische illustraties en Tiel Tip Top mag altijd bij hem altijd aankloppen voor vormgeving en advies.

Diverse motivaties
Stichting Tiel Tip Top stimuleert en faciliteert inwoners om met elkaar een actieve werkgroep te vormen. Hierbij zijn ook mensen actief die voorheen weinig sociale contacten hadden of mensen die een stukje dagbesteding zoeken. “Een ieder heeft zo zijn of haar eigen reden om zich bij ons aan te sluiten”, vat Bart van den Berg de diverse motivaties samen. Het resultaat: Tiel Tip Top levert beschermd vrijwilligerswerk op maat en Tiel ligt er vele malen schoner bij dan voorheen. Bart: “Dat noemen we nou een win-winsituatie.”

Waalactie
De werkgroep verzorgt inmiddels grotere activiteiten, zoals de jaarlijkse Waalactie en de Schone4Daagse. De meeste zichtbaarheid bereikt Tiel Tip Top tijdens de Landelijke Opschoondag en de Tielse Opschoonweken, in samenwerking met FlipPas. De activiteiten van de stichting en haar werkgroep zijn mogelijk dankzij de gemeente en betrokken bedrijven, zoals Niacet, A.C. Smits Aanhangwagens en Van Helden Relatiegeschenken.
“Als alles weer mag, kunnen we half maart weer nieuwe acties gaan organiseren”, aldus Van den Berg. Want na de laatste lockdown ligt er weer genoeg rommel op straat. Verder is er een Zwerfafval Ophaalservice, waarbij de Avri een rol speelt. En Tielenaren die graag afval prikken zouden zich bij de Tiel Tip Top-prikploeg aan kunnen sluiten.

Betaalde opdracht
Niemand van Tiel Tip Top wordt voor zijn of haar werk betaald. Desondanks heeft de stichting, per 1 januari, in opdracht van de gemeente Tiel een betaalde opdracht op zich genomen. “Nagenoeg tegen kostprijs en wat we overhouden vloeit terug naar onze projecten”, zegt Van den Berg, die nog in een reïntegratieproces zit, maar desondanks ieder vrij moment in Tiel Tip Top steekt.
Van den Berg haalt veel voldoening uit zijn ‘nieuwe’ werk. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ‘t mooiste wat er is en ik wou dat ik dit veel eerder had gedaan”, zegt hij. “Ik vind het schitterend, maar ik moest er wél eerst de persoon voor worden die ik nu ben.”

Eigen YouTube-kanaal
Het kantoor van Tiel Tip Top bevindt zich aan de Morsestraat 8 in Tiel, tel. 0344 847867. Email: info@tieltiptop.nl.
Meer informatie over de stichting is te vinden op de website www.tieltiptop.nl en op hun eigen YouTube-kanaal.

Rob Zantinge