Deelnemers aan de 'Liefde & Lichtjestocht Lienden' wachten vrijdagavond op het Marktplein op 't startsein.
Deelnemers aan de 'Liefde & Lichtjestocht Lienden' wachten vrijdagavond op het Marktplein op 't startsein. Foto: Rob Zantinge

Kerstverlichting ook handig voor Liefde & Lichtjestocht Lienden

Algemeen

LIENDEN • De ‘Liefde & Lichtjestocht Lienden’, vrijdagavond vanaf ‘t Marktplein, trok zo’n vijftig á zestig deelnemers. Een bericht op de ‘Lienden Facebook-pagina’ was inmiddels verwijderd. Desondanks waren er tientallen deelnemers. Zij waren onder meer afgekomen op een oproep op de plaatselijke Facebook-pagina. Een student uit het dorp, volgens zijn Instagram-account onder meer een ‘Freedom fighter’, had daar een bericht over de op handen zijnde tocht op geplaatst.

Het is vrijdagavond kort voor zeven uur, als een groepje deelnemers op het Marktplein bijeen is. Het is droog, fris, helder weer, ideaal voor de tocht. Een wat ouder stel komt met de auto aanrijden, parkeert deze en stapt uit. Het tweetal loopt niet meteen naar de wachtende groep optochtdeelnemers, maar is eerst een paar minuten bezig om zichzelf met lampjes te behangen. “Wij komen uit Tiel”, antwoorden de twee desgevraagd. Tegen het maken van een foto hebben zij geen bezwaar. 

Tegen coronamaatregelen
Op de vraag waarom zij aan de tocht meedoen, antwoordt de vrouw: “Wij zijn tegen de coronamaatregelen. We hebben woensdagavond in Tiel ook meegedaan. Heeft u het al gehoord van die vrachtwagens in Canada? Trudeau schijnt al gevlucht te zijn.” Ze doelt daarmee op het ‘vrijheidsconvooi’, dat van Vancouver onderweg was naar Ottawa, de hoofdstad van Canada, waar ook de ambtswoning van premier Justin Trudeau staat.

Kerstboomverlichting
De lampjes die de twee om hebben gehangen doen sterk denken aan kerstboomverlichting. En dat ís ook zo, blijkt even later. “Ik ben maar weer even de kelder ingedoken”, lacht de mannelijke helft van het echtpaar. Het is inmiddels zo goed als zeven uur als het verlichte echtpaar zich bij de overige, ook grotendeels verlichte deelnemers voegt. Naast het oudere stel behoren veel jongeren, een aantal ‘ouderen’, maar ook hele jonge kinderen en zelfs een baby tot de optocht-deelnemers. Een man met een muts met de tekst ‘Freedom’ op zijn hoofd, bevindt zich ook onder het gezelschap. Is het een protesttocht? Of toch een ‘Liefde & Lichtjestocht’ ? Het is hoe dan ook een opzienbarend gezelschap dat, na een korte ‘instructie’ van een initiatiefnemer, het Marktplein verlaat voor een wandeling door Lienden. De verlichte wijzerplaat op de kerktoren geeft inmiddels iets over zeven aan, als de groep de Waterstraat inloopt. Op weg naar de vrijheid?

Rob Zantinge