Adri en Bertha met in hun midden Priscilla, die 't Hoekje vanaf vandaag runt, te midden van de door hun kinderen neergezette ballonnenpoppen.
Adri en Bertha met in hun midden Priscilla, die 't Hoekje vanaf vandaag runt, te midden van de door hun kinderen neergezette ballonnenpoppen. Foto: Rob Zantinge

Echtpaar Pallada van ‘t Hoekje in Lienden draagt stokje over

Algemeen

LIENDEN • Schaatser Gerard van Velde was er klant én Hans Kraaij junior, die steevast een gehaktbal bestelde. Ook de volkszangers Frans Bauer, Jan & Zwaan en Django Wagner wisten de weg naar cafetaria ‘t Hoekje in Lienden te vinden. Een dik fotoboek met plaatjes van jonge BN’ers, dat Adri Pallada zorgvuldig heeft bewaard, levert onmiskenbaar de bewijzen. Het zijn mooie herinneringen aan 47 jaar patat, kroketten en frikandellen frituren, waar voor Adri en zijn echtgenote Bertha per 1 februari officieel een eind aan komt.

De twee, die elkaar al heel jong leerden kennen én jong trouwden, dragen het stokje over aan medewerkster Priscilla Roest. Zij kwam met haar familie vanuit Spakenburg in Lienden wonen, liep op een dag de cafetaria binnen en vroeg aan Adri en Bertha of ze iemand nodig hadden. Inmiddels werkt ze er al tien jaar. “We hebben het er in 2019 al over gehad of het iets voor haar was om de zaak over te nemen, maar Priscilla twijfelde toen nog”, aldus Adri. “Onlangs hebben we er toch weer over gepraat en werden we het eens. Het is voor ons ook leuk dat ze het over wil nemen én ze is voor de gasten een bekende.”
Adri ging officieel bijna anderhalf jaar geleden al met pensioen en wilde eígenlijk nog wel wat langer doorgaan. Toch begonnen zowel hij als echtgenote Bertha, mede door een ernstige ziekte van Bertha - borstkanker - al veel eerder met afbouwen. En nu komt er dus een definitief einde aan een ‘friettijdperk’ van bijna een halve eeuw.

Beetje onwerkelijk
Adri vond het in het begin een beetje onwerkelijk, ook al omdat zijn klanten het echtpaar niet kan missen. Maar: “Ik ben nu nog jong en ik neem mijn twee jaar jongere vrouw op de rug mee”, zegt Adri, wiens ‘wilde haren’ lang geleden verdwenen. Want haar hád hij, getuige foto’s uit 1975, toen Adri en Bertha hun cafetaria aan het belangrijkste kruispunt in Lienden begonnen. “Het was een hele andere tijd”, aldus Adri. “Er kwam hier toen vooral veel jeugd, waarmee we in 1997 nog een reünie hebben gehouden.” De cafetaria deed vroeger ook mee aan volleybalwedstrijden, waarbij de klanten het team van ‘t Hoekje vormden. Een ander sportief hoogtepunt was de Sportreal, een soort zeskamp. “Dat werd georganiseerd door Piet Verwoert. Drie dagen ‘s avonds allemaal spelletjes met bedrijven, wij, de politie.... Tegen de politie hebben we trouwens ook gehockeyd. Eén keer maar, want het ging er hard aan toe”, grinnikt Adri, die met plezier terugblikt naar de tijd dat Mud, Alexander Curly en de George Baker Selection de hitlijsten bestormden.

Naar de meid
“Jongens kregen verkering, gingen ‘s avonds naar de meid en kwamen daarna terug. Zo hadden we hier een groepje van een man of tien dat altijd doorging. Zelfs tot drie jaar terug. Die noemden wij de ronde tafel. Ze brachten ook zelf wel eens iets mee; soep of aardappelen.” Ook veel passanten wisten en weten de weg naar cafetaria ‘t Hoekje te vinden, niet in de laatste plaats door de gunstige locatie. “Alles komt hier langs en de mensen komen ook steeds terug”, aldus Adri. Als voorbeeld noemt hij een man en een vrouw uit Ede. “Die komen hier eenmaal in de veertien dagen op zondag eten. Al járen.”
Tsja, en dan is er dat historische moment, dat met onder meer een handtekening op de schouw in de cafetaria is bezegeld. Plots stapt Gerard van Velde, held van de in 2002 gehouden Olympische Winterspelen in Salt Lake City, de Liendense cafetaria binnen. De boomlange schaatser won goud op de duizend meter. “Wij hebben toen voor de tv enorm meegeleefd”, vertelt Adri. “En we konden dat, toen Gerard hier was, ook allemaal navertellen.” Van Velde kon dat waarderen en zette zijn handtekening op de witte schouw. Daar staat deze nog altijd, mét daarbij zijn destijds fabuleuze eindtijd: 1.07.18.

Frans Bauer
Een andere VIP, Frans Bauer, wist ‘t Hoekje ook zonder problemen te vinden. Samen met zijn broer trad hij op tijdens een familiefeest in Lienden. En dát maakt natuurlijk hongerig. Rond middernacht stapten de broers Bauer dan ook de cafetaria binnen. “Voor een patatje stoofvlees met een milkshake”, herinnert Adri zich nog goed. “De twee heren van het geluid záten er toen al. Een paar jaar later, tijdens een mannenavond, gingen we met drie bussen vol mannen naar een optreden van Frans in de Arnhemse Rijnhal. We hebben Frans toen in de pauze verteld dat hij in onze cafetaria was geweest. Na de pauze hield hij toen op het podium een verhaaltje over ons, zo van: Als je lekkere friet wilt, dan moet je naar ‘t Hoekje in Lienden.”
Frans’ collega Django Wagner zat ook eens in ‘t Hoekje te eten. “Ik wist niet eens wie het was”, lacht Adri. “Bende gij een beroemdheid, vroeg ik hem.” VIP of geen VIP; Adri en Bertha zijn álle klanten dankbaar. Wat ze nu gaan doen? “We laten het op ons afkomen”, zegt Adri. “We hebben in elk geval nieuwe fietsen gekocht, we gaan lekker schilderen, de tuin bijhouden en eerst maar eens uitslapen.”

Rob Zantinge