Aantal WW-uitkeringen Rivierenland daalt flink

rivierenland • De coronacrisis had vooral tijdens de eerste coronagolf veel invloed op de arbeidsmarkt. De WW-uitkeringen stegen daardoor in 2020. Die toename in de Gelderse regio's was wel kleiner dan landelijk. In 2021 daalde de WW juist sterk en kwam lager uit dan voor de crisis. In Rivierenland verstrekte UWV eind december 2021 nog 2202 WW-uitkeringen. Dat zijn 60 WW-uitkeringen minder dan een maand eerder en 1009 minder dan een jaar eerder.

Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland 0,9 procent lager dan een maand geleden en 31,4 procent lager dan een jaar geleden. 

Landelijk hoger

Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind december 1,3 procent hoger dan de maand daarvoor en 32,9 lager lager dan een jaar geleden. De coronacrisis had met name in 2020 veel invloed op de arbeidsmarkt, waarop deze in 2021 herstelde. 

Steunpakketten

Vooral in de eerste twee maanden van de coronacrisis liep het aantal WW-uitkeringen snel op. Daarna stabiliseerde de WW, onder andere door de steunpakketten voor werkgevers. Dat voorkwam veel ontslagen. Vanaf augustus 2020 begon het aantal WW-uitkeringen in de meeste regio's alweer te dalen. Alleen in FoodValley bleef het aantal WW-uitkeringen nog vrij stabiel. Die daling in de herfst kon de stijging uit het voorjaar niet ongedaan maken, want eind 2020 was het aantal WW-uitkeringen hoger dan begin dat jaar. In alle Gelderse regio's was die stijging wel kleiner dan gemiddeld voor heel Nederland (+28 procent). In Rivierenland steeg 't aantal uitkeringen met 18 procent.