• Problemen tussen buren kunnen bijvoorbeeld ontstaan door geluidsoverlast.
• Problemen tussen buren kunnen bijvoorbeeld ontstaan door geluidsoverlast. Foto: sifotography/123RF

'Wij helpen het gesprek aan te gaan'

regio • Eén op de vier Nederlanders ergert zich wel eens aan zijn of haar buren. Waar het in de meeste gevallen slechts een kleine irritatie is, loopt de frustratie in andere gevallen een stuk hoger op. Op 12 januari startte de landelijke campagne 'Dat is makkelijk praten', waarbij buurtbemiddelingsorganisaties door het hele land de handen ineen sloegen. Ook Stichting ElkWelzijn sloot zich aan bij de campagne. "Wij helpen mensen het gesprek aan te gaan met hun buren."

Ingrid van Oostwaard, coördinator buurtbemideling van Stichting ElkWelzijn vertelt: "Het is belangrijk om goed te luisteren naar mensen hun verhaal. Vaak is de werkelijke frustratie iets wat alle langere tijd dieper zit dan hetgeen waar men uiteindelijk voor aan de bel trekt. Als iemand bijvoorbeeld vertelt dat er een ruzie is over een heg, kan het zijn dat er al langer andere zaken spelen tussen buren."

Drie coördinatoren

Stichting ElkWelzijn heeft drie coördinatoren in dienst die de meldingen behandelen van mensen uit tien verschillende gemeentes, waaronder Tiel, West-Betuwe, Culemborg en Vijfheerenlanden. Over die tien gemeenten verspreid kwamen het afgelopen jaar 330 meldingen binnen van mensen die bemiddelingshulp nodig hadden. In 65 procent van de gevallen lukt het de stichting om een positieve bijdrage te leveren in het geschil.

Begrip voor elkaar

Van Oostwaard legt uit: "Dat wil niet altijd zeggen dat we fysiek aanwezig zijn geweest om te bemiddelen tussen partijen. We geven mensen namelijk ook tips hoe ze zelf het gesprek aan kunnen gaan, daar is de landelijke campagne ook op toegespitst. Daar staan vijf stappen uitgewerkt die iemand moet nemen om op een constructieve manier het gesprek aan te gaan. Zo moet je kalm zijn wanneer je het gesprek aan gaat en niet hoog in je emotie zitten."

Het moment

"Daarnaast is ook het moment waarop je iemand aanspreekt bepalend", aldus Van Oostwaard. "Het is belangrijk om echt een moment te pakken waarop beide partijen de tijd hebben om het uit te spreken. Het grootste doel van het gesprek is dat je begrip te krijgen voor elkaars situatie."

Aanwezig bij bemiddeling

Wanneer de tips niet afdoende zijn kan ElkWelzijn ingeschakeld worden om aanwezig te zijn bij de bemiddeling. Die wordt dan altijd georganiseerd op neutraal terrein. De stichting benadrukt dat het oplossingsgericht te werk gaat om een oplossing te vinden voor beide partijen, maar dat die partijen wel beide aanwezig moeten zijn. "Er zijn ook mensen die denken dat wij het probleem wel voor ze oplossen en dat ze dat zelf niet hoeven te doen. Dat is niet hoe het werkt. In dit soort gevallen zit het grootste deel van de meldingen waarin we uiteindelijk niet kunnen helpen." 

Invloed corona

De afgelopen twee jaar merkt Van Oostwaard dat de meldingen wel wat veranderd zijn: "Dit heeft alles te maken met corona. Mensen hebben bijvoorbeeld te maken gehad met kinderen die niet naar school gingen of zaten ziek thuis. Daardoor hebben ze een korter lontje. Ook lijkt er minder bereidheid om tot een oplossing te komen met elkaar. Maar daar helpen wij dus graag aan mee."
De vijf stappen zijn te vinden op www.datismakkelijkpraten.nl. Stichting ElkWelzijn is bereikbaar op telefoonnummer 0345 225000 of via buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl.

Over ElkWelzijn

De gedreven professionals en vrijwilligers van ElkWelzijn zijn begaan met mensen, en voelen zich betrokken bij wat er gebeurt in Culemborg. Onze missie is het creëren van een gemeenschap in Culemborg waar er begrip en respect is voor elkaar, de mensen zich met elkaar verbonden voelen en iedereen mee kan doen naar vermogen. Iedereen moet het leven kunnen leiden dat hen voor ogen staat.

Gertjan den Ouden