• Jos Kruisbergen tijdens het maken van opnamen van het hoog water.
• Jos Kruisbergen tijdens het maken van opnamen van het hoog water. Foto: Thymen Schippers

'We laten een rijke geschiedenis achter'

wamel • In de vorige eeuw, op 11 januari 1994, werd in het pittoreske Waaldorpje Wamel de stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid opgericht. De Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen maakte met dorpsgenoot Frans van Oijen, in het kader van het 1100-jarig bestaan van zijn dorp, een documentaire over de Tweede Wereldoorlog. Ze spraken met ooggetuigen en inwoners van Tiel. Zelfs prins Bernard werkte mee aan deze film, die 'Wamel, een dorp onder vuur’ als titel kreeg. De landelijke pers en televisie besteedden aandacht aan deze indrukwekkende documentaire. Het was de aanleiding voor het oprichten van Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Jos Kruisbergen maakte reportages en documentaires voor de landelijke televisie. De commerciële televisie deed zijn intrede en de grote leermeester Gijs Stappershoef zei tegen zijn oud-leerling Jos Kruisbergen: "Het zou mooi zijn als jij het wonen, werken en leven in het Rivierengebied op film gaat vastleggen voor nu en latere generaties."
Jos was samen met zijn vaste geluidsman Geert Megens een televisiereportage aan het maken in Tiel en liep Wim Veerman, archivaris van de gemeente Tiel, tegen het lijf. Wim vroeg Jos of hij de Betuwe op film vast wilde leggen. Geld speelde volgens Wim geen rol. Dat was in Maas en Waal anders; de eerste jaren was er geen cent bij de gemeentes. Toch koos Jos voor Maas en Waal, omdat daar zijn hart ligt.
De stichting werd opgericht en grote namen uit televisieland sloten zich aan als vrijwilliger, want in Hilversum hadden ze een zwak voor de Wamelse filmer. Deze vrijwilligers zijn tot op de dag van vandaag al 28 jaar bij verbonden aan de stichting.
Jos maakte, samen met zijn assistent Geert Megens, veel reportages en documentaires voor de landelijke televisie. Het ‘televisiegeld’ wat werd verdiend, zo’n slordige 560.000 gulden, werd in de stichting gestopt om het bestaansrecht te waarborgen. In die 28 jaar zijn er vele reportages en documentaires gemaakt, ook over het land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en de Betuwe. Op de website 2bg.nl is de geschiedenis van reportages en documentaires terug te vinden. Deskundigen verwoorden het mooi: 'van wat hier in Maas en Waal gebeurt, is niet alleen uniek voor Nederland, maar misschien wel voor de hele wereld.'
Jos Kruisbergen zegt: "Maas en Waal was vroeger het armste gebied van Nederland en nu laten we een rijke geschiedenis achter."
Een clipje met hoogtepunten van 2007 is terug te zien op www.2bg.nl

Nicole Megens