INGEZONDEN: Gemeentelijke rommel

Weet u het nog, het nieuwjaarsfeest in de gesloten steenfabriek bij Rijswijk? De duizenden jongeren lieten een spoor van rommel, uitwerpselen achter. Nadat de politie alles had 'schoongeveegd', moest er ook wel worden schoongemaakt. Boeren en burgers trokken eropuit om kledingstukken, blik, glas en plastic uit de bermen en weilanden te halen.

De burgemeester vond het wel erg 'egoïstisch' van deze jongeren om in onze gemoedelijke gemeente feest te vieren. Maar maakt de Gemeente Buren het niet makkelijk, door de vele leegstaande en vervallen locaties? Het is alsof je de voordeur 's nachts laat openstaan en verbaasd bent dat je fiets uit de gang gejat is.

Wat voor ons als inwoner thuis geldt, moet toch ook gelden voor de gemeente? Bescherming van onze leefomgeving behoort tenslotte bij de kerntaken. Natuurlijk zijn de eigenaren eerst verantwoordelijke, maar de gemeente Buren accepteert dat allerlei oude bedrijfsterreinen onbeheerd zijn achtergebleven nadat bedrijven vertrokken zijn. Vaak met achterlating van grondvervuiling en vervallen gebouwen. Regelmatig wordt er op deze locaties ingebroken, ruiten ingegooid, feestjes georganiseerd, drugs gebruikt, brandgesticht en zaken vernield. Veel verder dan maar weer dicht timmeren van de ramen of neerzetten van aantal beveiligingsmasten komt men niet, op naar volgende incident maar weer.
Natuurlijk is het leuker om palen te slaan en lintjes door te knippen, maar waar zijn onze wethouders als het gaat om het opruimen van gemeentelijke-rommel? De zittende gemeentelijke coalitiepartijen hebben nauwelijks visie, beleid en handhaving getoond op dit onderwerp.

Stop je als inwoner per ongeluk iets in de verkeerde kliko, krijg je een dikke boete. Voor bedrijven die afspraken aan hun laars lappen, gelden blijkbaar andere spelregels. Zoals het nu gaat mogen de inwoners de rommel opruimen en voor de kosten opdraaien.
De huidige coalitie denkt dat juist de recreatiebedrijven en investeerders de oplossing zijn voor het probleem met de oude steenfabrieken. Verkoop ons mooie rivierenlandschap en zij ruimen de rommel op.... Dacht het niet! Het massatoerisme dat nieuwe vakantieparken gaan brengen, levert meer rommel en kosten voor de inwoners op. Landschapsvervuiling met oerlelijke vakantiehuisjes, toenemende verkeersonveiligheid en herrie op zondagen.

Massa is geen kassa als het om ons landschap gaat. Stop met de uitverkoop... gemeente Buren! Investeer in het welzijn van je inwoners en investeer in recreatie die past in ons landschap.

Dus kiezers..., beoordeel de partijen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op hun daden over de afgelopen jaren en niet wat ze beloven. Pas dan komt het einde van het gemeentelijk gerommel in zicht.

Gerard Sturkenboom, namens Actiegroep Dijkwacht Maurik.