Even naar buiten

Ik waag het er maar op, dacht ik. De eerste stappen naar buiten. Ik klamp me vast aan de rollator. Handig karretje, maar aan het merk moet ik wel even wennen. “Provo” staat er op de voorkant. Een provo? Nou, zo voel ik me beslist met die rollator. Ik herinner me de provo als een rebellerende herrieschopper op een witte fiets. Ik ben eerder een revaliderende rustzoeker achter een karretje. Provocerend kun je mijn wandelingetje niet noemen. Het is trouwens wel even wennen. Ik heb het gevoel dat ik aan een ontdekkingsreis van wereldformaat begin. Of ik Amerika ga ontdekken.

Na een kwartiertje weet ik het al: Columbus zal mij altijd de baas blijven. Ik kom met moeite niet veel verder dan het parkeerterrein. Ik sta wat verloren tussen de auto’s. Gelukkig zijn er de rondcirkelende meeuwen, die voor afwisseling zorgen. Krijsend duiken ze in een waterplas. Ze trakteren zichzelf op een spetterende wasbeurt .Hun waterpret is van korte duur. Met nog meer gekrijs worden ze verjaagd door een koppeltje kraaien, dat ook aan een wasbeurt toe is. Dieren spelen de baas over elkaar. Net als de mensen. Dieren zijn niet gelijk. Wij ook niet. Bij ons worden de verschillen steeds groter. Bij de een stroomt het geld binnen met bakken, de ander heeft geen cent te makken. Daar hebben de vogels geen last van. Die hebben geen regering die niet weet wat eerlijk delen is..

Mijn eerste rondje buiten voelt ook als een nieuw begin. Als een vroeg voorjaar. Mijn blik dwaalt over de gazons. Zouden de mollen al actief zijn? Ik ontdek ze niet, geen hoop te bekennen. Het zou wel eens een slecht mollenjaar kunnen worden. Kijk maar naar de televisie. Daar sneuvelt de ene mol na de andere. Het zijn mollen met de hoofdletter M. Ze hebben allemaal iets met de familie De Mol. Ik heb nog nooit naar The Voice of Holland gekeken, maar nu zit ik al avonden voor de buis om de afgang van deze familie en hun bronstige vriendjes Ali B en Marco Borsato met enig leedvermaak te volgen. De Voice-viespeuken. Ik maak er geen woorden meer aan vuil. Ik heb wel een raadsel. Weet u wat het verschil is tussen een echte mol en Talpa-baas John de Mol? Een echte mol graaft zijn eigen gang. John de Mol is bezig zijn eigen graf te graven.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)