De Werkgroep Beeld en Geluid van de Oudheidkamer maakte in november video- en foto-opnamen van de tien historische schilderingen op borden in de stad.
De Werkgroep Beeld en Geluid van de Oudheidkamer maakte in november video- en foto-opnamen van de tien historische schilderingen op borden in de stad. Foto: Jan Bouwhuis

Werkgroep binnen de vereniging Oudheidkamer Tiel

Tiel in Beeld en Geluid vastgelegd door ‘moderne oudheidkamer’

tiel • De vereniging Oudheidkamer Tiel vierde vorig jaar haar 120-jarig bestaan. Het is één van de oudste verenigingen in Tiel, maar beslist geen 'ouderwetse' vereniging. Integendeel. De vereniging doet veel voor haar leden. Educatief en informatief, maar zéker ook op het sociale vlak. Sinds vorig jaar is binnen de vereniging de werkgroep Beeld en Geluid actief. 

Het doel van die werkgroep is onder andere om alles van de vereniging te digitaliseren. Het is natuurlijk mooi als niet alleen in woord, maar ook in beeld vastgelegd wordt wat er in Tiel zoal gebeurt. Jan Bouwhuis is initiatiefnemer van de digitale nieuwssite De Tielenaar, speciaal voor de hele gemeente Tiel. Naast foto’s legt hij veel op video vast. 

Al zijn werk wordt bewaard in het Regionaal Archief Tiel. Bouwhuis is actief lid van de oudheidkamer en hij begeleidt de beeld- en geluid werkgroep op professionele wijze. Na diverse oproepen in de nieuwsbrieven van de vereniging en tijdens vergaderingen is een aantal enthousiaste leden voor de werkgroep actief.

Stadswandeling

Op donderdag 11 november 2021 kwam de nieuwe werkgroep voor de eerste maal bijeen voor een 'workshop' onder leiding van Jan Bouwhuis. Ze startten direct met het vastleggen van de wandelroute langs historische borden in de binnenstad. Als een volleerd presentator sprak historicus Peter Schipper de beelden aan elkaar. De borden werden door de Oudheidkamer in de historische binnenstad geplaatst in het kader van de viering van hun 120-jarig bestaan.
Het doel van de Oudheidkamer is officieel 'het wekken van belangstelling voor het opsporen, verzamelen, bewaren en tentoonstellen van voorwerpen van belang voor oudheidkunde, geschiedenis, topografie, kunst, ambacht en nijverheid in ruime zin, doch bij voorkeur in relatie tot Tiel, de Tielerwaard en de Nederbetuwe'. Samen met haar diverse werkgroepen organiseren zij onder andere lezingen, excursies en concerten. Ook geven ze diverse publicaties uit. Ze hebben goede contacten met het Tielse museum, het streekarchief en diverse oudheidkundige verenigingen en musea in het Rivierengebied. Voor beeld en geluid wordt ook de samenwerking met de regionale bibliotheek gezocht, mede dankzij hun uitstekende mediacentrum met alle moderne apparatuur.
De vereniging geeft een aantal keren per jaar, gratis voor de leden, een historisch tijdschrift uit: de Kleine Kroniek. Een van de recente uitgaven werd voorzien van QR-codes om de historische verhalen levendig te maken. Ondanks corona had de vereniging vorig jaar toch een actief jaar. Natuurlijk in de eerste plaats door het lustrum met niet alleen de wandeling, maar ook voor alle leden een herdenkingsboek, dat aansluit bij die wandeling en de historische borden. Gewoonlijk organiseren zij zo’n acht tot twaalf lezingen in een jaar, ook gratis voor de leden. Vorig jaar waren dat er maar twee. Tussen de coronagolven door kon nog net een kleine excursie voor de leden gehouden worden. Een gezamenlijke maaltijd en een eindejaars-bijeenkomst voor de vrijwilligers konden geen doorgang vinden, net als de jaarlijkse grote excursie, een dagvullend programma voor de leden.

Werkgroepen

Professional Jan Bouwhuis begeleidt beeld- en geluid werkgroep

Andere werkgroepen van de actieve vereniging zijn bijvoorbeeld de Historische werkgroep. Zij rondden vorig jaar een straatnamenproject voor Tiel af. Op hun website kan iedereen opzoeken waar de naam van de straat waar hij woont vandaan komt. De BATO (Beoefenaars Archeologie Tiel en Omstreken) is een andere actieve werkgroep. Verder zijn er bijvoorbeeld nog de Erfgoed Commissie, Programma commissie en de commissie Open Monumenten Dag. Deze laatste kon vorig jaar voor de tweede keer een aangepaste Open Monumentendag organiseren, door corona bleven de meeste monumenten dicht. Dat mocht echter de pret en het enthousiasme niet drukken. Er werden allerlei rondleidingen en historische wandelingen georganiseerd en het bezoekersaantal was groot.
De oudheidkamer zag vorig jaar haar ledental groeien met bijna honderd nieuwe leden. Zij denken zelf dat dit door het Jumbo Plakboek komt, een actie van de Oudheidkamer samen met de Jumbo-supermarkten in Tiel. Vrijwilligers van de vereniging waren zelf aanwezig in de winkel om de boeken uit te delen.