Wethouder Pieter Neven met de blije winnaars.
Wethouder Pieter Neven met de blije winnaars. Foto: Aangeleverd

Winnende inzendingen

maurik/kerk-avezaath • Een doel om te scoren met afval en een milieuvriendelijke afvaltas die de gemeente beschikbaar kan stellen aan wandelaars. Het zijn de twee meest originele inzendingen voor de kinder-zwerfafvalwedstrijd. Ze werden bedacht door Suzanne en Mink Klok. Met hun inzending wonnen ze 1000 euro voor het schoolplein van basisschool De Blinker in Kerk-Avezaath. Onder grote belangstelling overhandigde wethouder Pieter Neven de waardecheque aan de blije winnaars.

Zwerfafval is een hardnekkig probleem. Daarom organiseerde de gemeente Buren deze kerstvakantie een kinder-zwerfafvalwedstrijd. Alle basisschoolkinderen uit de gemeente in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar werden uitgedaagd hét ultieme idee tegen zwerfafval te verzinnen. Door specifiek kinderen te vragen naar hun ideeën voor het verminderen van zwerfafval, hoopte de gemeente creatieve oplossingen te vinden. Mink bedacht een goal waarin kinderen en volwassenen het zwerfafval kunnen trappen. Kortom: scoren met afval. "Een origineel idee, waar we zelf niet zo snel op zouden zijn gekomen. En dat kan bijdragen aan het voorkomen van afval op straat", oordeelde de jury. 

Milieuvriendelijke afvaltas

Ook de milieuvriendelijke afvaltas van Suzanne is creatief en bovendien gemakkelijk uit te voeren. "De kinderen uit onze gemeente hebben verschillende creatieve en originele ideeën opgestuurd", zegt wethouder Pieter Neven. "Ik vind het mooi om te zien dat ze zich echt betrokken voelen en willen helpen bij het vinden van een oplossing. Daarvoor wil ik ze van harte bedanken. De komende tijd gaan we actief aan de slag met de uitwerking van een aantal van deze mooie ideeën." 

Duurzaam/groen schoolplein

De winnaars van de kinder-zwerfafvalwedstrijd wonnen 1000 euro voor een duurzaam/groen schoolplein. Daarnaast ontvangen ze allebei ook nog 50 euro voor hun eigen spaarpot.