Op ontdekkingstocht in Wetland Passewaaij bij Tiel.
Op ontdekkingstocht in Wetland Passewaaij bij Tiel. Foto: Emmie Nuijen

Kinderen blij met ontdekkingstocht

Tiel • Het is januari, grijs, koud en nat. We hebben net de feestdagen achter de rug, sporten was lange tijd niet mogelijk en kinderen zitten meer dan ooit binnen, achter hun beeldschermen. Hoog tijd voor een stevige wandeling in de buitenlucht, maar hoe krijg je de jeugd zover? De Struingids, een initiatief van Emmie Nuijen en Jan van den Berg, steekt (groot)ouders een handje toe met uitdagende ontdekkingstochten voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Onlangs verscheen hun vierde natuurwandeling online, gratis te downloaden op struingids.nl.

Na natuurgebieden in Culemborg, Heukelum en Tiel-Oost is nu de beurt aan Wetland Passewaaij in Tiel-West. De route in Passewaaij begint bij de vogelkijkhut en is drieënhalve kilometer lang. Kinderen zijn gemiddeld tweeënhalf uur zoet met de wandeling en bijbehorende opdrachten: een hele ochtend of middag buitenplezier dus. 

Weetjes en opdrachten

"We hebben allerlei weetjes en opdrachten in de route opgenomen zodat het niet snel saai wordt”, aldus de ontwikkelaars. Kinderen leren planten en vogels te herkennen, zoeken diersporen, maken kleifiguurtjes, klimmen in een boom en maken een kunstwerk van strandvondsten.

Spannend verhaal

Bij andere stoppunten is het tijd voor een spannend verhaal of een leuk weetje over de omgeving. Wist u bijvoorbeeld dat er voor 1900 ook kinderen werkten in de steenfabriek? Of waar de naam Passewaaij vandaan komt? Wie de opdrachten tijdens de tocht goed heeft gemaakt, vindt aan het eind de oplossing van een woordpuzzel. 

Veiligheid

De wandeling is bedoeld voor kinderen, maar enige begeleiding is wel aan te raden. Want ja, je moet er wel rekening mee houden dat er onderweg koeien en paarden op je pad komen, dat hoog water de weg soms verspert – omleidingsroute beschikbaar- en dat de stroming bij de kribben gevaarlijk kan zijn. “Dat draagt ook bij aan het gevoel van avontuur. In praktijk zijn ouders vaak net zo enthousiast als de kinderen, en ze steken er zelf ook nog wat van op”, vertelt Jan van den Berg, creatief ondernemer en de ontwerper achter studio Finton. Hij ontwikkelde de routes samen met Emmie Nuijen, struingids en drijvende kracht van Rivier Actief.

Coronaproof

Over de aanleiding om dit te doen, vertelt Emmie: “De eerste ontdekkingstocht voor kinderen maakten we aan het begin van de coronapandemie in de hoop dat zoveel mogelijk kinderen naar buiten gaan. Het is gezond en kan ook in coronatijd veilig worden gedaan omdat je zelf bepaalt wanneer je loopt, en met wie.” 

Vier kindertochten

Op de website struingids.nl zijn nu vier kleurrijk vormgegeven kindertochten als download beschikbaar. De gedrukte versie van de route door Wetland Passewaaij wordt over enkele maanden verwacht. 

Steun

Deze route kon worden ontwikkeld dankzij de steun van de Postcodeloterij en Waardevol Tiel.

Corien Remijn