Julia en Noah populaire kindernamen

regio • De Sociale Verzekeringsbank presenteert de populairste kindernamen van 2021. Noah is, net als in 2020, de populairste jongensnaam en werd 945 keer gegeven. Bij de meisjes is Julia de populairste naam. 753 meisjes hebben deze naam gekregen. 

Vorig jaar zijn in Nederland, tot en met november 2021, 177.473 baby's geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes.
De naam Noah verstevigt zijn koppositie dit jaar. Vergeleken met 2020 kregen 138 kinderen meer deze naam. Ook Julia verstevigt haar positie en is gestegen van nummer twee naar nummer één. Deze naam is 753 keer gegeven.
Bij de jongens neemt Lucas de tweede plek in. 734 jongens kregen deze naam, tegen 617 keer in 2020. De naam Sem doet het ook nog steeds goed en blijft in 2021 in de top-3 staan. 653 jongens kregen deze naam.
Bij de meisjes neemt Mila de tweede plek in. Dit is een stijging voor deze naam: in 2021 is deze naam 696 keer gegeven, tegen 665 keer in 2020. Opvallend is dat Emma van de eerste naar de derde plaats is gezakt. In 2021 kregen 648 kinderen deze naam, in 2020 waren dat er nog 685.

Top-10 namen

1. Noah en Julia 2. Lucas en Mila 3. Sem en Emma 4. Daan en Nora 5. Levi en Olivia 6. Liam en Sophie 7. James en Tess 8. Finn en Milou 9. Luca en Zoë 10. Milan en Yara.

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale trend: "De populariteit van voornamen in Nederland staat niet op zichzelf. De nummer één bij de jongens, Noah. is een internationale topnaam. Net als Lucas, Liam, James en Finn. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit, met dit keer Julia als winnaar. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net als Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven. Daarnaast is het opvallend dat oudtestamentische - en korte - namen, zoals Sem, Levi, Saar en Sara in trek zijn. Typisch Nederlandse voorkeuren in de top-10 zijn alleen Sem, Daan en Milou. Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag: pas na zo'n 25 jaar - een generatie - zien we weer een nieuwe toplijst."
Per provincie zijn er verschillen in de top. In Groningen zijn Daan en Sophie de populairste namen, Jurre en Lieke voeren in Friesland de lijst aan. In Drenthe zijn Daan en Milou het vaakst gegeven en in Overijssel Daan en Mila. In Flevoland zijn Noah en Olivia het populairst en in Gelderland Noah en Julia. Lucas en Julia zijn in Utrecht het populairst en Noah en Olivia zijn dat in Noord-Holland. Zuid-Holland laat zien dat Noah en Julia ook daar de meest gegeven namen zijn. In Zeeland zijn Johannes en Julia het populairst. Finn en Julia staan bovenaan in Noord-Brabant en in Limburg zijn Noah en Emma het populairst.