De buggy ging de lucht in, landde op de neus, maakte een koprol en belandde uiteindelijk op de wielen.
De buggy ging de lucht in, landde op de neus, maakte een koprol en belandde uiteindelijk op de wielen. Foto: aangeleverd

Gert-Jan van der Valk en Branco de Lange geven níet op

Dakar-team na crash weer thuis

Saoedi Arabië/Tiel • Het had zo mooi kunnen zijn! Tot en met de rustdag ging het perfect, het leek er echt op dat het ging lukken om de zwaarste Rally ter wereld uit te rijden, deze keer voor een podiumplaats. Op zondag 9 januari gingen Gert-Jan van der Valk en Branco de Lange van het Tielse Dakar-team nog goed uitgerust op pad. Inmiddels zijn ze weer thuis. Wat ging er mis?

"De perfecte buggy en een mooie route met veel duinen", vertelt Gert-Jan van der Valk. "Het had een mooie dag moeten worden, maar al na twintig kilometer ging het fout. Links van ons reed een Toyota, die wilden wij inhalen. Op afstand kijk je dan of hij afremt voor een afstap, want daar moet je dan ook vertragen. Hij hield de vaart erin en wij dus ook, maar ongeveer drie meter rechts van hem zat er een gat, waar wij invlogen en weer uitschoten."

Koprol

De mannen vlogen met hun buggy twee meter de lucht in, landden met hun voertuig op de neus, maakten een koprol en kwamen uiteindelijk weer op hun wielen terecht. De pers was in de buurt en de hele crash werd op beelden vastgelegd. Ook hun eigen board-camera filmde de hele belevenis. De mannen mankeerden zelf gelukkig weinig. De buggy is voorzien van een veiligheidskooi, die zijn dienst nu wel bewezen heeft. Bovendien zaten ze stevig vast in speciale stoelen met race-autogordels. 

Einde verhaal

Al snel waren de assistentietrucks aanwezig. Er werd meteen een poging gedaan het team in de rally te houden. De voorwielophanging werd vervangen, maar helaas bleek toen dat er ook een lek in de radiator was. En dus was de race over voor de Tielenaren. Ze werden naar het bivak teruggesleept.

'Perfecte buggy en een mooie route met veel duinen'

Vorig jaar

In 2021 ondernamen de beide heren ook al een poging de Dakar te bedwingen. Ze moesten toen uitwijken naar de experience-klasse. Dat betekent dat ze het echte parcours van de Dakar rally wel uitreden, alleen niet voor een podiumplaats. Nog even hadden ze hun hoop daar dit jaar ook op gevestigd. 

Afgekeurd

In het kamp volgende echter een inspectie door de FIA en die keurde de Tielse buggy af. Ze werden uit de race gehaald vanwege een verbogen stang in de Rolkooi. (De FIA is een internationale federatie van schillende auto-, motorsport- en motorclubs.) Voor hun eigen veiligheid, maar toch een grote teleurstelling. Einde verhaal voor dit jaar. 

Terugvlucht

Gelukkig werden ze goed opgevangen door hun backup-team (South Racing). Op maandag 11 januari reden ze terug naar Jeddah met een camper van het team en op dinsdag 12 januari vlogen ze terug naar Nederland. Een illusie armer. Na een vlucht van ruim acht uur waren ze weer op Schiphol. "Dat viel niet mee", stelt Branco ,die - als gevolg van de crash - flink lastvan zijn rug heeft. De mannen zijn echter vastberaden niet op te geven en het volgend jaar weer te proberen. 

Avontuur

Ondanks de tegenslag was de tweede deelname van Gert-Jan van der Valk en Branco de Lange aan de Dakar-rally een avontuur. De eerste twee etappes waren ze bij de vroege starters, maar op dag drie van de rally waren ze pas als honderdvijftigste aan de beurt. Oorzaak: lekke banden en het repareren van de buggy. Dat betekende manoeuvreren in de sporen van voorgangers, wat veel snelheid kostte. Ze deden het niet slecht en hadden er ook plezier in. Ze maakten leuke filmpjes, die ze naar het thuisfront stuurden. 

Kat-en-muisspel

"Af en toe hielden we een soort kat-en-muisspel met een andere auto. Op het rechte stuk ging de andere buggy er dan vandoor en in de duinen konden wij hem weer inhalen. Dat was een leuk gevecht", vertelt Gert-Jan. 

Diepe sporen

"Het is ook mooi om te zien hoe de buggy’s het lastig hebben met diepe sporen, die je krijgt als er al veel auto’s over het parcours heen zijn gegaan", vult Branco aan. De buggy’s zoals die waar de beide heren in rijden, halen een snelheid van maximaal 125 kilometer per uur. Gewone raceauto’s halen 170 en vrachtwagens zo’n 140 kilometer per uur. 

'Vliegen'

Woensdag 5 januari was een lange en zware dag voor het team. "Er waren veel geulen in het parcours en daardoor leek het af en toe of we vlogen. We zagen meerdere auto’s over de kop gaan, niet wetende dat dit ons ook nog eens zou overkomen", aldus Branco. Op donderdag 6 januari wisten ze nog 35 minuten na nummer één van die dag binnen te komen. 

Drie keer is scheepsrecht

Branco de Lange en Gert-Jan van der Valk geven het uiteraard niet op. Drie keer is scheepsrecht en ze hebben weer een heel jaar om zich voor te bereiden.