Penningmeester van B.Z.S. plus bloedfanatiek 35+'voetballer, Luc Frantzen.
Penningmeester van B.Z.S. plus bloedfanatiek 35+'voetballer, Luc Frantzen. Foto: Arno voor de Poorte

Sportieve en sociale ambities bij B.Z.S.

beusichem • Voetbalclub B.Z.S.  uit Beusichem is al jaren bezig om voor het hele dorp een gunstig sportief én sociaal verenigingsklimaat te scheppen op het eigen sporterrein. Penningmeester Luc Frantzen (59): "Met het aanstellen van technisch coördinator, Hans Schrijnen,  zijn we klaar voor de volgende stap." 

Luc Frantzen is in het dagelijks leven financieel directeur. Met het bestuur van B.Z.S. ijvert hij ervoor om binnen de club goede faciliteiten te ontwikkelen waar heel Beusichem wat aan heeft en waarbij het huishoudboekje kloppend blijft. "Zo hebben we inmiddels kunstgrasvelden, de kleedkamers verbouwd en hebben we de kantine een frisse make-over gegeven. Alles klopt nu om verder te gaan professionaliseren. Vandaar dat we een technisch coördinator hebben aangesteld die ons gaat helpen om in eerste instantie het niveau van de jeugd op te krikken." 

Investeren

Bij B.Z.S. loopt veel jeugd waarvoor vrijwilligers de verantwoordelijkheid op zich namen. In die jeugd wil de Beusichemse club investeren. "We willen onze eigen jeugd kansen geven," zegt Luc daarover. "We hebben best veel talentjes rondlopen. Hoe gaan we dit doen was de kardinale vraag. In november van 2021 hebben we daarom besloten om Hans Schrijnen aan te stellen." Schrijnen is een ervaren trainer/coördinator. Hij is in dienst van de KNVB en barst van de ervaring binnen het clubleven. "Hans heeft bij Nivo Sparta in Zaltbommel en bij TEC in Tiel ook jeugdplannen opgezet en vervolgens succesvol uitgevoerd en laten uitvoeren. We hebben hem vastgelegd voor onbepaalde tijd. Zijn eerste taak is een beleidsplan maken en trainers aan te trekken om de jeugd naar een hoger niveau te tillen." Het hogere niveau moet leiden naar een betere aansluiting op de selectie, de eerste twee elftallen." 

Groei

Luc stipt een aantal mogelijkheden aan om te groeien als vereniging. "We hebben al veel spelers en leden van buiten Beusichem. Groeien doen we al jaren, overigens. We doen dit in stapjes. Veel clubs in de Betuwe hebben 't zwaar. Wij zijn in gesprek met 'Rijswijk' (VV SCR, red.) om samen te gaan. Voor het overgrote deel zijn we het al met elkaar eens. Er is nog wel discussie over een eventuele naamswijziging." De penningmeester noemt als voorwaarde dat zijn club ruimte krijgt voor uitbreiding. "We zitten al vol. We hebben een extra veld en een kleedkamer nodig als we deze plannen doorzetten. Daarover zijn we in gesprek met de gemeente Buren. Zelf ben ik - op zijn zachtst gezegd - behoorlijk ambities. Wat mij betreft gaat dat in sneltreinvaart. Liever gisteren dan vandaag." De penningmeester voorziet een versneld toekomstige situatie dat met het ontmantelen van de zusterclub in Rijswijk velden vrijvallen. "Bouw daar huizen op. De opbrengsten daarvan kun je gedeeltelijk inzetten om uitbreidingen op ons sportpark te doen." Volgens Luc zit er in Rijswijk geen weerstand. "Dit is de beste oplossing. Daarmee houd je de club, maar je integreert deze in B.Z.S. Ik weet dat de gemeente in een ingewikkelde fase van besluitvorming zit. Ze hebben te maken met een Omgevingsvisie en de verkiezingen komen eraan. Wat ik wel fijn vind om te merken is dat wethouder Karl Maier achter onze plannen staat. Als fusieclub heb je namelijk echt wat te bieden. De culturen van B.Z.S en VV SCR sluiten ook heel goed op elkaar aan." 

Pilot

De club is ook bezig om dorpshuis 't Zoetzand te integreren in de vereniging. "Ik zie dit als een pilot," licht Luc toe. "Het tekort aan vrijwilligers levert in de toekomst stagnatie of zelfs een stop op de activiteiten in 't Zoetzand op. Daar zou onze kantine een prachtige plaats voor zijn. Dit gaat voor mij ook over de samenvoeging van de oude en de nieuwe generatie. In mijn visie mag de B.Z.S. tot hét activiteitencentrum voor het hele dorp uitgroeien en als voorbeeld dienen voor veel andere plaatsen in de gemeente Buren." Op dit moment maakt de kinderopvang al gebruik van de kantine en sportfaciliteiten van de Beusichemse club. "Als er andere verenigingen aansluiten, dan levert dat een win-winsituatie voor alle clubs op. De politiek denkt gelukkig mee. We gaan alle partijen uitnodigen om onze visie en bedoelingen toe te lichten. Het is uniek in de omgeving." De penningmeester stelt dat B.Z.S. een gezonde club is met een solide financiële basis om alle plannen te verwezenlijken. "We hebben zonnepanelen. Dat levert inmiddels forse besparingen op. Op andere vlakken doen we zuinig. Daarnaast hebben we trouwe leden en sponsors die hun contributie en bijdragen zijn blijven betalen, ondanks COVID-19. Ik geloof erin dat we aantrekkingskracht gaan uitoefenen." 

Arno voor de Poorte