Bubbel

Ik hoor regelmatig dat iemand of een groep in een bubbel zit. In die bubbel lijkt het veilig en tref je gelijkgestemden. Misschien geeft dat een soort van comfort. 

Ik snap dat gevoel ergens ook wel. Er gebeurt momenteel zoveel in de wereld. Dingen waar we weinig invloed op hebben. Terwijl het ons wel kan raken. In die bubbel gebeurt dat mogelijk wat minder. Toch denk ik ook dat iemand dan in een bepaalde afzondering leeft. Het is een soort van isolement om je niet te laten beïnvloeden. 

Een andere soort bubbel is die zeepbel die omhoog stijgt. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de economie. De prijzen voor iets stijgen naar een absurd hoog niveau. Het risico bestaat dat als die zeepbel te hoog stijgt, hij plots weer klapt. Het gevolg is uiteraard dat de opgebouwde waarde verloren gaat. Met als gevolg dat particulieren of bedrijven forse verliezen lijden. 

Rond de eeuwwisseling was er de internetzeepbel. Aandelenkoersen van internetbedrijfjes schoten omhoog, maar maakten later een diepe val. De zeepbel spatte uiteen. Dat gebeurt soms ook met de huizenprijzen. Deze stijgen dan in korte tijd naar ongekende hoogte. Soms aangejaagd door een lage rente. Dan wordt de bubbel doorgeprikt. De waarde van de huizen daalt tot onder de taxatiewaarde. Ze komen ‘onder water’ te staan. Dit heeft al veel huiseigenaren in financiële problemen gebracht.

Terug naar de eerste zin. Iemand zit in een bubbel. Bijvoorbeeld de bubbel van de politiek. Of de bubbel van een bepaalde beroepsgroep. Ik leg dit maar zo uit dat iemand helemaal opgeslokt is door de eigen werk- of hobbysfeer. Er komen op dat moment weinig signalen uit een andere omgeving aan. Dan kan een soort van blindheid ontstaan. Wat mij betreft is het dan tijd om de zeepbel door te (laten) prikken. 

Zo kan iemand terugkomen in de echte wereld met al haar bijzonderheden. Hopelijk lukt het dan om je niet weer door diezelfde bubbel te laten opslokken. Hopelijk brengt de decembermaand ons mooie dagen met licht. 

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.