• Nick van der Burg (vv Beesd).
• Nick van der Burg (vv Beesd). Foto: Jeroen de Bruin

'Even wennen aan de spelwijze'

beesd • Met de aanstelling van trainer Ben Frehe als hoofdtrainer lijkt Beesd een nieuwe weg in te zijn geslagen. Beesd nam vorig seizoen afscheid van trainer Dick Wammes. De Beusichemse trainer vertrok na vijf seizoenen door de voordeur. Hij liet een jeugdig elftal achter waar de nieuwe trainer Frehe op verder kon bouwen.

Frehe legt dit seizoen de nadruk op het meevoetballen. Dat gaat met horten en stoten. Beesd is vaak voetballend niet minder dan de tegenstander, maar vergeet te scoren. Ook krijgt de jonge ploeg regelmatig doelpunten tegen door persoonlijke fouten achterin.

Gewonnen

Maar Beesd lijkt de weg naar boven te hebben gevonden. De laatste twee wedstrijden werden gewonnen van laagvliegers Leerdam Sport en GVV.

Hoge trainingsopkomst

Volgens vleugelaanvaller Nick van der Burg moesten de spelers even wennen aan de nieuwe spelwijze. ”Onze trainer heeft een andere visie dan zijn voorganger. Het is meer tactisch dan vorig jaar. Hij vindt dat we minder de lange bal moeten spelen. Dat was even wennen. Bovendien zijn er nieuwe spelers bijgekomen en voetballen sommigen van ons op een andere positie."

Toekomst

Maar de vleugelaanvaller ziet wel toekomst in de nieuwe spelwijze. "We missen met geblesseerde Jorn van de Broek, Joery Pippel en Kevin Kruissen nog drie basisspelers. Daardoor moeten we jeugdspelers inpassen. Maar we hebben een brede selectie en de trainingsopkomst is hoog. Ik denk dat het verder even tijd nodig heeft voordat alles in elkaar past.”

Scoren

Nick speelde zich vorig seizoen na de winterstop in de Beesdse hoofdmacht en scoorde tien maal. Nu staat de teller op vier. Van der Burg voelt zich dit seizoen echt verantwoordelijk voor de resultaten.
”We maken de kansen niet af en onze fouten worden wel afgestraft. Dat reken ik mezelf ook aan. Het is af en toe frustrerend. Tegen Herovina spelen we een goede pot, maar je krijgt er wel zes om je oren.”

Fusie

De 21-jarige Hovenier voetbalt al heel zijn leven bij Beesd.
“Ik voetbal hier al sinds de kaboutertjes. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat we voor het eerst waren samengevoegd met de jeugd van Rhelico.” In 2014 wilden Beesd en Rhelico al fuseren. Net als nu speelde de jeugd toen al samen. In 2015 klapte het fusieproces en gingen beide clubs weer hun eigen weg.

Herinneringen

Van der Burg heeft goede herinneringen aan die tijd. “We speelden toen best wel hoog. Ik zat toen onder andere samen in een team met de huidige Rhelico-spelers Ferry van Asch, Stefan Peek en Sander van de Haar. Glenn van Gelderen en Maxim van Asch deden toen ook wel eens met ons mee.”

Hij kijkt uit naar een mogelijke samenwerking tussen beide clubs. “We moeten het allemaal zien of de fusie doorgaat, maar ik hoop dat er een mooie fusieclub komt voor heel de regio. Er komt dan meer concurrentie en we kunnen dan een mooi elftal op de been brengen. Ik hoor dat er wat weerstand was  maar ik ben van mening dat je ook met elkaar kunt voetballen wanneer je met elkaar een biertje kunt drinken”, aldus Van der Burg. 

Soepel

De samenwerking tussen de jeugd van beide verenigingen lijkt soepel te verlopen. Onder de naam SJO Linge Jeugd zijn maar liefst zeventien jeugdteams actief. 

Resultaten

Van der Burg is trainer van één van de teams. “Ik train op de donderdagavond samen met een maatje het JO17 team. Dat is harstikke leuk om te doen. In het elftal voetballen spelers die vorig seizoen bij Beesd en Rhelico voetbalden. Er zitten wel talentjes in dat team en de resultaten zijn goed. Maar door de huidige competitieopzet met verschillende fases weet ik niet precies waar we nu staan.” 

Gemiste strafschop

Over de verwachting van het eerste elftal is Nick realistisch. “Ik denk dat we ons moeten richten op de middenmoot. We zijn op de goede weg. Behalve Asperen hebben we alle toppers gehad. Ik denk dat Groot-Ammers samen met Unitas de favorieten voor de titel zijn."

Slotfase

Vorige week versloeg Beesd met 1-4 Leerdam Sport en afgelopen zaterdag werd de derby tegen GVV met maar liefst 4-0 gewonnen. Nick scoorde daar uit een strafschop, maar in de slotfase miste hij ook een penalty. 

Daar baalde Van der Burg goed van. “Ik benutte de eerste strafschop maar zat er niet lekker in. Eigenlijk ben ik niet tevreden over mijn inbreng tijdens deze wedstrijd. Maar we hebben vooral in de tweede helft een goede teamprestatie neergezet en dat is het belangrijkste.”

Asperen

Aanstaande zaterdag staat de wedstrijd tegen Asperen op het programma. Asperen won zaterdag nipt met 0-1 van Rhelico. En de laatste wedstrijd voor de winterstop ontvangt Beesd Lekvogels.

Pieter Jan van Oort