Culemborg

dinsdag 20 september

Gekaapte brieven
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. Judith Brouwer verzorgt bij historische vereniging Voet van Oudheusden de lezing: ‘Levenstekens, gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672’. Ze zijn afkomstig van schepen die buitgemaakt werden door de Engelsen.

woensdag 21 september

Film Supereroi
20:15, Culemborg, De Fransche School. Je hebt superkrachten nodig om van elkaar te houden.

donderdag 22 september

Film Nope
20:15, Culemborg, De Fransche School. “What’s a bad miracle?” Oscar®-winnaar Jordan Peele heeft het moderne horrorgenre op zijn kop gezet met Get Out en daarna Us. Nu geeft hij een nieuwe draai aan de zomerfilm met zijn meest recente popnachtmerrie: het grootse horroravontuur Nope.

vrijdag 23 september

Film Nope
20:15, Culemborg, De Fransche School. Zie de informatie hieroven.

zaterdag 24 september

Human Library Culemborg
13:30, Culemborg, Weescafé. Bibliotheek Rivierenland en ElkWelzijn houden in samenwerking met Living Library voor de eerste keer ‘Living Library Culemborg’. Het concept brengt mensen met elkaar in contact, om zo niet alleen vooroordelen te onderzoeken maar ook tegen te gaan.

We Love 80s 90s
20:00, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Dansen op de grootste hits uit de jaren 80 en 90.

Downton Abbey - New Era
20:15, Culemborg, De Fransche School. De gehele originele cast van Downton Abbey keert opnieuw terug voor de tweede film. Ook Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye en Dominic West maken deel uit van de cast.

zondag 25 september

Familiefilm Minions
11:00, Culemborg. De Fransche School. Men ziet hoe de grootste superschurk ter wereld zijn iconische Minions ontmoet en met hen de meest verschrikkelijke crew uit de filmgeschiedenis vormt.

Film Supereroi
20:15, Culemborg, De Fransche School. Je hebt superkrachten nodig om van elkaar te houden.

Tiel

BiebTalk ‘Ons Creatieve Brein’
20:00-21:30 uur, Tiel, bibliotheek: Hersenonderzoeker Prof. Dr. Dick Swaab geeft een online-lezing over Ons creatieve brein en hij gaat in op de waarde van kunst en cultuur voor het brein. De opbrengst van deze lezing gaat in z’n geheel naar de Hersenstichting voor onderzoek. Aanmelden via www.biblotheekrivierenland.nl/biebtalk

woensdag 21 september

Open vrouwenochtend
09:30, Ommeren, Dr. Guepinlaan. In ‘De Bron’ aan de Dr. Guepinlaan 26 in Ommeren is een Open Vrouwenochtend. Deze ochtend spreekt Christa Ludwick over het thema: “Doorn in het vlees.” De Open Vrouwenochtend is bedoeld voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd of kerkelijke achtergrond, om van gedachte te wisselen. De toegang is gratis. Info: Corrie Both corriebthuis@hotmail.com

Openbaar Vervoer
10:00, Tiel, Bibliotheek. Gratis Inloopspreekuur in de Bibliotheek voor alle vragen over het Openbaar Vervoer. aanmelden niet nodig.

Voorlees- en Knutselpret
15:00, Tiel, bibliotheek. Voorlees- en knutselpret staat in het teken van de herfst. Luister naar een boek en kom knutselen over het verhaal.

donderdag 22 september

Juridisch Inloopspreekuur
10:00-11:00 uur, Tiel, bibliotheek: Inloopspreekuur voor gratis juridisch advies door een advocaat. Aanmelden is niet nodig.

Juridisch Inloopspreekuur
10:00, Tiel, bibliotheek. Gratis Juridisch advies van Jumelet Advocatuur tijdens het inloopspreekuur in de Bibliotheek op de 1e verdieping.

vrijdag 23 september

Workshop Beatboxen
15:30, Tiel, bibliotheek. In de Cultur-O-theek kan men leren beatboxen van een pro. In de Maakplaats van de Bibliotheek gaat men zelf aan de slag en produceren de deelnemers een eigen track. Deze workshop is gratis voor kinderen van groep 7 en 8 en de brugklas, aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

zaterdag 24 september

Betuwse TorenTocht
8:30, regio. Start van de zevende editie van de Betuwse Torentocht. De tocht verbindt de vijf torens/kerken van het Oranjestadje Buren en de dorpen Erichem, Kapel-Avezaath, Kerk-Avezaath en Zoelen. De wandelaar kan bij elke deelnemende kerk starten en uit verschillende routes kiezen. De start is vanaf 8.30 uur bij de kerk in Kapel-Avezaath, Kerk-Avezaath, Erichem, Buren of Zoelen. Inschrijfkosten vanaf 13 jaar: 5 euro. www.wandel.nl; tel. 0344 681663.

Expositie in Agatha Capel
09:30, Agatha Capel, Kapel/Avezaath. Tentoonstelling keramiek, glas/in/loodramen en sunwatchers en fotowerken, gemaakt tijdens verre reizen van de fotograaf. Deze expositie is tijdens de Torentocht geopend op zaterdag 24 september van 9.30 tot 16.00 uur en op zondag 25 september van 13.30 tot 17.00 uur.

Toneelvereniging Christina
19:30, Ravenswaaij, Rozenhoek. Dit jaar speel Toneelvereniging Christina “Verkeerde Hulp op de Eerste Hulp” van schrijver Henk Roede. Dit is een doldwaze komedie die van de ene dolle situatie in de andere over gaat. Van het begin tot het einde zit deze klucht vol grappen. Kaarten kunnen telefonisch besteld worden via Marianne van Veen 06-36176711. Per kaart 7,50 euro. Aanvang 19.30 uur, Rozenhoek, Rozenstraat 1, Ravenswaaij.

zondag 25 september

Korbaltoernooi  
10:30, Maurik, Korfbalvereniging Activitas. Het Straten-Vrienden-Familie-Collega-Toernooi. Start rond 10.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur, afhankelijk van het aantal opgegeven teams.

maandag 26 september

Workshop Graffiti en Streetart
18:30, Tiel, Bibliotheek. In de Maakplaats van de Bibliotheek wordt een workshop Graffiti en Streetart gegeven voor alle eigenzinnige kunstenaars. Deelnemers leren van de beste Graffiti-artists tijdens deze Maakplaatsmasterclass. Meedoen is gratis voor kinderen van groep 7 en 8 en de brugklas. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

West Betuwe

Open Eettafel Herwijnen
17:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Kosten 11 euro, exclusief drankjes. Opgave: Jolisa van Zanten, 0418-582033 of 06-41398190.

woensdag 21 september

Film Dik Trom
15:00, Geldermalsen, De Pluk. Gratis filmfestival op Wereld Alzheimer Dag. De toegang is gratis, wel aanmelden via welzijnwestbetuwe.nl/filmfestival of 0345-573688.

Hof van Heesselt?
19:00, Varik, Toevershof. Informatieavond Heijmans woensdag 21 september, 19.00 tot 20.30 in het Toevershof, Varik. Aanmelden via https://hofvanheesselt.nl/informatiebijeenkomst-omwonenden.

Film Het Meisje en de Dood
19:30, Enspijk, de kerk. Welzijn West Betuwe organiseert op Wereld Alzheimer Dag vanuit het Alzheimer Trefpunt een gratis filmfestival rond de films van Production Designer Gert Brinkers. Molenkampstraat 2. Aanmelden kan via welzijnwestbetuwe.nl/filmfestival of 0345-573688.

Studieavond
20:00, Geldermalsen, De Ontmoeting. Gratis studieavond met spreker ds. Oscar Lohuis. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Israel en de kerk n.a.v. Romeinen 11.

Online college
20:00, online. Coöperatie Duurzaam West Betuwe houdt het gratis online college ‘Congestie op het elektriciteitsnetwerk’, want kan ons netwerk het nog wel aan? Verzorgd door Gerlach Velthoven, directeur bij Betuwewind. Aanmelden via de website www.duurzaamwestbetuwe.nl

vrijdag 23 september

Voedselbos Lingehout
09.00 uur, Geldermalsen, Voedselbos Lingehout, Tielerweg 56C. Vrijdag en zaterdag Oogstdagen in de boomgaard. www.voedselboslingehout.nl

zaterdag 24 september

Najaarsfair
10:00, Tricht, Leidsche Hoeve. Belangstellenden kunnen de HoevenWinkel bezoeken. Er zijn diverse standhouders die met hun opbrengst het Dagactiviteitencentrum van de Leidsche Hoeven steunen. Ook de Historische Tractorclub is van de partij. V 10.00 uur tot 15.00 uur.

WaardArt
11:00, West Betuwe. WaardArt joudt open atelierroute in West Betuwe. De kunstenaars van West Betuwe zetten hun ateliers weer open voor geïnteresseerde bezoekers. Op alle vier de dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de route is er een overzichtstentoonstelling van de deelnemende kunstenaars in het Stroomhuis te Neerijnen, Van Pallandtweg 1. Het overzicht van de route is hier ook te vinden.

Repair Cafe l
11:00, Geldermalsen, De Pluk. Kom langs met kapotte spullen of textiel.

Wereld food & music festival
13:30-22:00 uur, Neerijnen, plein bij kasteel: Wereld food & music festival, georganiseerd door Dichterbij Huis. Een feest voor alle inwoners van de West Betuwe. Gerechten en een muzikale reis. De toegang is gratis.

zondag 25 september

Vogel- en plantenexcursie
14:00, Heesselt. IVN West-Betuwe houdt twee gratis publieksexcursies in de Heesseltsche uiterwaarden gericht op planten of op vogels. Start op de parkeerplaats ter hoogte van Waalbandijk 104 in Heesselt. Aanmelden via pietaton@outlook.com.