• Wethouder Govert van Bezooijen: "Zo'n prachtig gebouw is de basis voor goed onderwijs."
• Wethouder Govert van Bezooijen: "Zo'n prachtig gebouw is de basis voor goed onderwijs." Foto: Wim Timmermans

Inhaalslag voor de schoolgebouwen

west betuwe • Veel schoolgebouwen in West Betuwe zijn zwaar verouderd. De gemeente zet fors in op verbetering. De inhaalslag is inmiddels in volle gang.

Verantwoordelijk wethouder Onderwijs Govert van Bezooijen (CU) loopt verlekkerd door het Integraal Kind Centrum in de Plantage: “Het lijkt wel een paleisje, niet? En weet je, onze kinderen zijn dat waard! Zij zijn de toekomst en zo’n gebouw legt voor hen de basis voor goed onderwijs en voor een mooie toekomst.” Samen met projectleider Peter Brons licht hij de stand van zaken toe.

Snelheid

Dit schooljaar is het IKC Plantage geopend. In Spijk ging de eerste paal voor de nieuwe Brede School de grond in. Volgende week is er weer een feestje: de renovatie van de Rehoboth Geldermalsen is klaar. Vier scholen zijn ‘van het gas af’: de Schakel, Mr Aafjes, De Springplank en de Eben Haezerschool. Het plan voor de nieuwe school Buurmalsen Tricht is inmiddels met de inwoners besproken; het gaat immers niet alleen over het gebouw zelf, maar ook over zaken als verkeersveiligheid en inpassing. Tot slot is de gemeente nu begonnen met concrete plannen voor de Brede school Beesd en het IKC Jan Harmenshof – Oranje Nassau. Energiebesparing wordt de komende tijd voor alle scholen opgepakt. 

Vorig jaar stelde de gemeenteraad een plan vast om die enorme achterstand in te halen. Brons licht de snelheid toe: “Het was toen al hard nodig. Maar nu des te meer. De stookkosten van schoolgebouwen dreigen ten koste te gaan van leermiddelen en het aantal leraren.”

Financiën

Zoals gewoonlijk is de financiering ingewikkeld. In grote lijnen draagt het Rijk fors bij aan nieuwbouw. De gemeente staat aan de lat voor beheer en onderhoud. De gebouwen moeten door de bank genomen veertig jaar mee. Dan zijn er nog subsidies. De gemeentelijke fusie van vier jaar geleden werd door de provincie beloond met driemiljoen euro. Dat geld wordt ingezet om de scholen duurzamer te maken. Ook zijn er subsidies voor ventilatie van scholen in het kader van het coronabeleid. Van Bezooijen: “Onze scholen haalden de wettelijke norm voor ventilatie. Daardoor konden we dat geld inzetten om een stap verder te gaan op het gebied van isolatie en ventilatie.” Ook de schoolbesturen zelf betalen mee.

Goedkoop is duurkoop

De gemeente draagt ook nog bij vanuit de pot beheer en onderhoud. Van Bezooijen: “We gebruiken een deel van dat geld om te investeren in isolatie. Daarmee verlagen we de jaarlijkse stookkosten.” De markt is op dit moment heel onzeker. Bouwkosten stijgen snel. Toch bezuinigen we zo weinig mogelijk op materialen. ‘Goedkoop is duurkoop’, zeiden ze vroeger al."
In de plannen zal tot het jaar 2032 veel geld omgaan. Van Bezooijen :”Het is een noodzakelijke inhaalslag. Ik hoop dat we in 2032 rond zijn. Te lang zijn, overigens in heel Nederland, schoolgebouwen telkens weer een beetje opgelapt. Dat halen we nu in.”

Wim Timmermans