MONUMENTEN

Tijdens het vorige weekend waren de Monumentendagen. Her en der waren monumentale gebouwen open, zodat iedereen een kijkje kon nemen. Soms gaf een gids een toelichting op de bijzonderheden van het gebouw. Dit is een prachtige kans om meer te weten te komen over de geschiedenis. Niet alleen van een gebouw, maar ook van de streek en haar inwoners.

Het kennen van de geschiedenis is belangrijk om het heden te kunnen begrijpen. In veel gevallen is er ook het nodige van te leren. We leren bijvoorbeeld door de geschiedenis van kastelen of kerken hoe de macht en rijkdom verdeeld waren. Uit de historie van boerderijen en molens weten we hoe het land gebruikt werd. En wat er allemaal voor nodig was om droge voeten te houden.

Tijdens de Monumentendag realiseerde ik me opnieuw wat er allemaal bij komt kijken om een monument in stand te houden. Soms is een ingrijpende restauratie nodig om verval te stoppen. En om het gebouw zijn glorie terug te geven. Ik vind het altijd fascinerend om vakmensen bezig te zien. Wat leveren zij schitterend werk op. Na een restauratie is regelmatig onderhoud heel belangrijk. Dit om te voorkomen dat de bouwkundige toestand achteruit gaat.

In veel gevallen staan we amper stil bij de betekenis van een monument. We vinden het eigenlijk normaal dat het er staat als we er langs wandelen, fietsen of rijden. Het hoort er gewoon bij. Of het valt ons eigenlijk helemaal niet op.

Als ik over de A15 rijd uit de richting Gorinchem staat er dichtbij de snelweg een wipmolen. Maar wie weet dat dit de Voorste Molen van Hellouw is, gebouwd in 1803? Vorig jaar is de molen weer in gebruik genomen. Omdat je er op de snelweg langs flitst, valt het bakhuis dat er schuin achter staat eigenlijk niet op. Het ziet er wat vervallen uit en is aan een opknapbeurt toe. Dit project maakt als kandidaat voor de Molenprijs 2022 kans op een subsidie van 75.000 euro. Als u allemaal op dit project stemt via
www.molenprijs.nl/hellouw gaat dat hopelijk lukken.

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.