• Ben en Ingrid Vos op de tractor.
• Ben en Ingrid Vos op de tractor. Foto: Fleur van Eeuwijk

Na vijf TractorSpoor stopt het hier

TractorSpoor gaat stoppen

Na 37 jaar lang als ICT’er bij een bank te hebben gewerkt, wilde Ben Vos (61) uit Tricht wat anders. In 2015 is hij daar weggegaan en in 2016 kwam hij met het idee om iets met zijn grootste passie te gaan doen: oldtimer tractoren. Toch hebben Ben en zijn vrouw Ingrid (53) besloten om aan het einde van dit seizoen te gaan stoppen. “Je agenda staat ieder jaar van maart tot september helemaal vol. We willen graag meer vrije tijd en stoppen daarom met pijn in ons hart.”

Voordat Ben in Tricht kwam wonen, woonde hij op een woonboot in Utrecht. In 2001 is hij samen met zijn vrouw hierheen verhuisd. “Toen we hier net kwamen wonen, kocht ik een Porsche Junior tractor. We gingen daarop de omgeving verkennen en kwamen erachter hoe mooi de Betuwe is.” Pas toen Ben stopte met zijn baan als ICT’er, kriebelde het steeds meer om iets met zijn grootste passie te gaan doen.
Na verschillende ideeën te hebben bedacht, ontstond het idee genaamd TractorSpoor. “Ik kocht vijf tractoren uit de jaren vijftig en die heb ik toen helemaal startklaar gemaakt. Met deze tractoren willen we de mensen een stukje ontspanning aanbieden. Je hoort je telefoon niet als je aan het rijden bent en we geven de mensen een ouderwets papieren routeboekje mee. De Betuwe is erg mooi en dat willen we ze laten zien.”

In het begin was het lastig om de verzekering rond te krijgen. “Pas na acht maanden was het gelukt en konden we beginnen.” De eerste periode was voor Ben en zijn vrouw Ingrid flink aanpoten. “Op elke tractor konden namelijk drie personen. Dit zorgde ervoor dat we te maken kregen met grote groepen.”

Vermindering van de tractoren

Het concept liep goed en de gasten bleven binnenstromen. Zelfs tijdens de coronacrisis was TractorSpoor een leuke activiteit. “We hadden niet verwacht dat het zo druk zou worden. De mensen konden we buiten ontvangen en vervolgens gingen ze dan met een boerenlunchpakket op pad.” Dit bestaat uit brood met een omelet ertussen, een stuk kaas en een appel. Daarbij wordt de gekoelde melkbus achterop ook gevuld met allerlei soorten frisdranken.

In die periode kozen Ben en Ingrid er wel voor om van vijf naar twee tractoren te gaan. “Dit zorgt ervoor dat we nu vooral mensen ontvangen die écht van tractoren houden."

Onze agenda staat ieder jaar van maart tot september helemaal vol

Route door de Betuwe

De mensen die naar TractorSpoor komen, krijgen een volledige dag aangeboden. “We verwelkomen ze met koffie, thee en appelgebak in een ruimte die is ingericht zoals in de jaren vijftig. Daarna leg ik uit hoe de tractor werkt en maken ze een proefrit.” Als de mensen dan met hun routeboekje vertrekken, komen ze langs allerlei mooie plekken in de Betuwe. De route loopt tussen Tricht en Asperen waarbij natuur, cultuur, gezelligheid en vrijheid wordt aangeboden.

Bij TractorSpoor is er geen eindtijd. “Er zit goed licht op de tractoren, dus we zien wel hoe laat ze terugkomen. Daarmee proberen wij de vrijheid zo goed mogelijk te verkopen.” Dit zorgt er mede voor dat de klanten altijd positieve reacties achterlaten. “We hebben zelfs terugkerende gasten die ieder jaar terugkomen met hun eigen route.”

TractorSpoor overnemen

Na vijf succesvolle jaren hebben Ben en Ingrid besloten om te stoppen. "Je kunt wel eindeloos door blijven gaan, maar een keer is het klaar." Naast TractorSpoor werken Ben en Ingrid ook nog drie dagen in de week in de zorgsector. "In maart staat onze agenda al helemaal vol tot eind september.” Toch is deze keuze wel erg moeilijk. "De blije gezichten en verhalen van mensen gaan we enorm missen. Maar ik ben trots op wat wij hebben neergezet en dankbaar voor alle lieve, blije en gezellige klanten."
Het unieke concept TractorSpoor moet blijven bestaan, vinden Ben en Ingrid. Daarom hopen ze dat een liefhebber van tractoren dit bedrijf wil overnemen. "Wel is het dan belangrijk om je eigen arbeid erin te willen stoppen. Ook geven wij onze verzekering en klanten aan de persoon door die het over wil gaan nemen.” Benieuwd naar het TractorSpoor? Neem dan een kijkje op hun site www.tractorspoor.nl

Fleur van Eeuwijk