Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wethouder Joke van Vrouwerff bezoekt Open Energiedag

Algemeen

GELDERMALSEN • Zaterdag 17 september vond in heel Nederland de Open Energiedag plaats. Ook Betuwewind en Avri opende hun deuren. Wethouder Joke van Vrouwerff was een van de eerste bezoekers.

De Open Energiedag vindt elk jaar plaats om geïnteresseerden kennis te laten maken met projecten die de energietransitie mogelijk maken. Betuwewind en Avri ontvingen hun bezoekers bovenop de stortplaats op het Avri terrein waar een zonnepark en windpark is gerealiseerd.

Zonnepark een van de grootste in Gelderland

Het zonnepark is een van de grootste in Gelderland en kan 3.000 huishoudens van stroom voorzien. De 3 windmolens van Betuwewind die daar staan wekken genoeg groene stroom op voor circa 10.000 huishoudens. 

Gerlach Velthoven, directeur bij Betuwewind, kijkt tevreden terug op de dag: “Ondanks de flinke regenbuien en stevige wind – we hebben met z’n allen aan de tent moeten hangen om te voorkomen dat die de lucht in vloog – ben ik blij met de opkomst. Je merkt dat lokaal opgewekte duurzame energie leeft onder inwoners. Ze willen het graag afnemen, zeker tegen de kostprijs die wij willen gaan aanbieden zodra dat mogelijk is, maar er zijn ook veel mensen die willen investeren. Dat kan binnenkort weer, want er staan nieuwe projecten op stapel.” 

Zonnegaard

Gerlach vertelt over de zonnegaard die gerealiseerd gaat worden, waarbij zonnepanelen boven sierbramen worden geplaatst en over het acculaadplein bij Avri. Dit prestigieuze project met 40 laadpalen voor 60 accu’s voorziet elektrische machines en vrachtwagens van stroom uit de molens. Het project moet in 2023 gereed zijn om te starten met de dijkverzwaring van de Waaldijk. Mensen die meer willen weten over nieuwe projecten kunnen zich aanmelden via de website www.betuwewind.nl.

Wethouder Joke van Vrouwerff sprak tijdens haar bezoek ’s ochtends haar waardering uit naar de aanwezigen en naar Avri en Betuwewind in het bijzonder. Ze verwees onder andere naar de huidige situatie in Nederland:

‘De nood is hoog’

“De nood is hoog, steeds minder mensen kunnen de energierekening betalen en raken daardoor in de problemen. We moeten dus met z’n allen blijven nadenken over duurzame, alternatieve manieren om energie op te wekken. Dit windpark, het zonneveld en de zonnegaard zijn daar voorbeelden van. We morgen er trost op zijn dat we dat lokaal voor elkaar hebben gekregen.” 

Met z’n allen profiteren

Joke van Vrouwerff benadrukte in haar verhaal dat het belangrijk is dat we ons ook blijven inzetten voor nieuwe projecten. “We staan namelijk met z’n allen voor de opgave om in 2050 net zoveel energie op te wekken als dat we met elkaar gebruiken. Dat bereiken we alleen maar als we stoppen met fossiele brandstoffen en uitsluitend duurzame energie gebruiken. 

Het liefst zoveel mogelijk lokaal opgewekt, waar we met z’n allen van kunnen profiteren. Daarom werken we als gemeente samen met inwoners, bedrijven, regionale en lokale partijen. Wij steunen hen in hun reis naar verduurzaming. In woord en daad, en waar financieel mogelijk.”

Lokaal opgewekt

De wethouder eindigde met de woorden: “Ik vind het heel fijn dat zoveel mogelijk inwoners van ons gemeente kunnen gaan profiteren van duurzame energie die lokaal is opgewekt.”

De rest van de dag verliep stormachtig, maar gelukkig bleef de tent met koffie en koek aan de grond, en konden mensen de machines bewonderen die ondanks hun power geen stank of lawaai veroorzaken en geen stikstof uitstoten. Bezoekers trotseerden regen en wind, maakten een wandeling tussen de zonnepanelen en namen een kijkje in de molen. Al met al een energieke dag!