Het kan niemand ontgaan: de Buurtbus viert feest.
Het kan niemand ontgaan: de Buurtbus viert feest. Foto: Aangeleverd.

Tienjarig jubileumfeest Buurtbus West Betuwe

Algemeen

WEST BETUWE • Buurtbus West Betuwe is niet meer weg te denken. De vele gebruikers zijn blij met de buurtbus, die door zo’n 80 vrijwilligers draaiende wordt gehouden. 

Voor de gebruikers is de buurtbus vaak het enige vervoermiddel om ergers naar toe te gaan. De routes van de drie Buurtbussen West Betuwe, lopen als een spinnenweb door de gemeente, met als belangrijke knooppunten de stations Geldermalsen, Beesd en Leerdam.

Het idee van de buurtbus

Voor de inwoners van het Rivierengebied is het openbaar vervoer met de bus de afgelopen veertig jaar steeds verder achteruitgegaan, lijndiensten werden opgeheven. Voor mensen die zelf geen vervoer hadden was dit een ramp. Wijlen Aat van der Beek in Enspijk kwam toen op het idee een buurtbus in het leven te roepen. Het succes kreeg navolging en er ontstonden meer routes.

Feest

Voorzitter van Buurtbus West Betuwe Rob Sluiter: “Voor de herindeling hebben de drie toenmalige organisaties een wijs besluit genomen om samen verder te gaan. Dit even om te voorkomen dat mensen zeggen, die buurtbus bestaat toch al veel langer. Voordat de naam van de nieuwe gemeente bekend was, hadden we al voor de naam Buurtbus West Betuwe gekozen. Dat feest vieren we nu. Buurtbus West Betuwe bestaat dus tien jaar en dat zal niemand zijn ontgaan. 

Bijdrage aan de regio

We zijn als vrijwilligers blij een bijdrage te kunnen leveren aan het vervoer in onze mooie regio. Onze passagiers genieten van de mooie routes die er worden gereden. Onze passagiers zijn vaak dezelfde mensen die meerijden. Ze zijn altijd vriendelijk, wij kennen geen agressie.”

Jubileum

Piet Vos (79) verzorgt de PR voor de buurtbus. Piet: “We gaan met alle medewerkers en hun partner op 1 oktober een dagje naar Zeeland, om ons jubileum te vieren. We hebben met een gedwongen verloop te maken. Want onze vrijwilligers mogen tot hun achtenzeventigste jaar op de bus rijden. 

Er is geen chauffeur die er graag mee stopt, maar het zijn de voorschriften. Als chauffeur hoor je iedere dag de mooiste verhalen. Wij hebben onder onze chauffeurs vijf dames, die op de bus rijden. Dat zouden er wat ons betreft best meer mogen zijn. We doen nu gelijk maar een oproep voor nieuwe chauffeurs. We kunnen er best nog een paar gebruiken. We maken roosters voor zes weken, dus je weet altijd vooraf wanneer je bent ingeschaald.”

Voor alle informatie: www.buurtbuswestbetuwe.nl