• Klaas Touwen tijdens de openluchtdienst op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.
• Klaas Touwen tijdens de openluchtdienst op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Foto: Cees Hoogteyling

Ds. Klaas Touwen verlaat de Betuwe

Deil/Enspijk • De Protestantse Gemeente Deil en Enspijk neemt afscheid van hun dominee Klaas Touwen. Dat zal gebeuren in een daarvoor speciaal te houden dienst op zondag 28 augustus om 10.00 uur. Door de Nederlandse Kerk in Duitsland was er in mei een beroep op hem uitgebracht. Dat beroep heeft hij aangenomen.

Klaas Touwen: “Dit kwam wel heel onverwachts op mijn pad. Ik heb hier vier jaar als predikant mogen werken en kijk er met plezier op terug. Ik ga naar een Nederlandstalige kerk in München, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). We zijn daar met vier predikanten en ik ben voor Zuid-Duitsland. Ik zie het als een geweldige uitdaging. Ik heb ook nooit geweten dat er zoveel Nederlanders tijdelijk in Duitsland wonen voor werk of om er te studeren. Natuurlijk zijn er ook veel vakantiegangers in dat land. Ik heb me laten vertellen dat de mensen die de kerkdienst bezoeken, zeer gevarieerd zijn. Van alle leeftijden, tijdens de dienst is er zelfs een kindernevendienst. Na de dienst is er gezamenlijk koffiedrinken met natuurlijk wat lekkers. Dat zijn wel de momenten dat je elkaar beter leert kennen.”

Adviseur dorpskerken

Klaas Touwen blijft wel deels als adviseur dorpskerken in Nederland werken. Net voor de coronapandemie werd hij als adviseur voor de kerken in Zuid-Holland, Brabant en Zeeland aangesteld.

Touwen: “Daar heb ik veel plezier in. Met elkaar drempels wegnemen en op zoek naar het vinden van een nieuwe manier om samen te zijn met God. Ik zeg altijd: ‘God is er al. Hij wacht op ons’. Dit heb ik ook al vaker gezegd; de tijd dat we als kerk een vereniging zijn met leden die hun contributie op tijd betalen, is voorbij. We moeten drempels wegnemen en samen op zoek naar een nieuwe manier om kerk te zijn. Een mooi voorbeeld is de openluchtdienst die we vorig jaar september hebben gehad in Beesd. Dat was een dienst waar we samen één waren.”

Bevestiging in Stuttgart

Het werk als adviseur kan hij blijven doen, want hij gaat tien dagen per maand werken in Duitsland. Hij heeft dan diensten in Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart en München. Twee diensten op één zondag. De bevestiging en intrede is op zondag 4 september om 16.00 uur in de Nederlandse Kerk van Stuttgart.

“Ik heb van de drie andere collega’s die in Duitsland werken, begrepen dat het afzonderlijk kleine en hechte gemeenschappen zijn. Deze gemeenschappen zijn bedoeld voor iedereen die de Nederlandse taal spreekt en aan zijn of haar geloofsleven vorm wil geven. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar wat dan ook. Er komen mensen uit allerlei kerken. Niemand wordt uitgesloten van de sacramenten. Verder bindt het de Nederlandse taal, het zingen en het preken in Nederlandse stijl, daarbij het ontmoeten.” 

Touwen kijkt terug op een mooie periode in de Betuwe. Zo heeft hij de kerstviering met de kinderen op de basisschool nog duidelijk op het netvlies staan. Met de engelen op het klimrek en Jozef en Maria met twee kinderen in het fietsenhok. En verder de openluchtdienst in de Erichemse wijngaard. Tot januari blijven Klaas en zijn vrouw Irma in Deil wonen, daarna is het verhuizen naar Ede, dichter bij de kinderen. Daar verheugen ze zich wel op. De kinderen zijn blij, maar ze stonden niet te dansen toen vader vertelde van zijn nieuwe baan. Zij hadden nogal wat bezwaren tegen het vele autorijden, maar ook zij gunnen hun vader deze nieuwe uitdaging. Een baan die helemaal bij hem past, zoals hij zelf zegt. "Mensen samenbrengen en vertellen over God, die er al is."

De afscheidsdienst is op zondag 28 augustus om 10.00 uur in de Mariakerk van Enspijk. Na afloop van de dienst is er een receptie in 't Duyfhuis in Deil van 11.30 tot 13.00 uur.

Cees Hoogteyling