• Trudy olde Hanter (l), Diny Kraaijer en Hennie van de Graaf verheugen zich op de wedstrijddag.
• Trudy olde Hanter (l), Diny Kraaijer en Hennie van de Graaf verheugen zich op de wedstrijddag. Foto: Cees Hoogteyling

Koppelwedstrijd met Gelderse herders

Geldermalsen De VDH (Vereniging voor liefhebbers en fokkers voor Duitse Herdershonden) Kringgroep Geldermalsen e.o. is aangesloten bij de overkoepelende organisatie VDH. Op zaterdag 3 september worden de Gelderse Koppelwedstrijden gehouden.

Door de coronapandemie heeft ook deze vereniging veel te lijden gehad. Voorzitter Diny Kraaijer: “We hebben echt een aantal slechte jaren achter de rug. Maar gelukkig kunnen we weer vooruitkijken. We hebben een heel nieuw bestuur, dat probeert om er weer een gezonde vereniging van te maken." Het dagelijks bestuur bestaat naast Diny Kraaijer uit Trudy olde Hanter (secretaris) en Hennie van de Graaf (penningmeester). Diny: "Omdat we lid zijn van de overkoepelende Duitseherdersvereniging krijgen we veel steun. We zijn blij dat we op zaterdag 3 september hier de Gelderse koppelwedstrijden mogen organiseren. Het belooft een mooie dag te worden. Niet alleen voor de deelnemers, maar voor het publiek is het leuk zo’n dag of een moment daarvan mee te maken. Hondenliefhebbers kunnen dan zien hoe mooi het is om met herdershonden om te gaan." De teams krijgen drie opdrachten. Ze houden zich bezig met speuren, gehoorzaamheid en pakwerk. Het pakwerk wordt in de middag afgewerkt. "Dat is voor kinderen wel het leukste", zegt Diny.
De Duitse herdershond is eigenlijk gefokt als schaapherdershond. Tegenwoordig is hij voor allerlei zaken inzetbaar. Diny: "We komen hem als huishond tegen, maar ook bij politie, douane, leger, als reddingshond, blindengeleidehond, hulp- en reddingshond. Het is een hond met karakter en hij is zeer intelligent. Daarnaast is het een oplettend en levendig dier met belangstelling voor wat er om hem gebeurt. De familie Oomen uit Nieuwaal heeft een prachtige Duitse herder. Oomen: "Herders zijn echte familiebeesten. Ze zijn stapelgek met kinderen. Ik spreek uit ervaring. Wel belangrijk is, maar dat is met alle honden, dat je ze moet trainen en het dier moet weten wat mag en wat niet mag. Het is net als met kinderen: je moet ze opvoeden.”
Zaterdag 3 september komen de herdershonden van 8:30 tot 16:00 uur in actie aan de Meersteeg in Geldermalsen.

q www.kringgroepgeldermalsen.nl

Cees Hoogteyling