• Het officieuze afscheid van de politieke en maatschappelijk scholingscursus vond onlangs plaats .
• Het officieuze afscheid van de politieke en maatschappelijk scholingscursus vond onlangs plaats . Foto: aangeleverd

Scholingscursus vrouwen opgeheven

GELDERMALSEN • In 2020 had de organiserende werkgroep al besloten om in 2021 de 40ste en laatst te houden. Vooral vanwege corona en de onduidelijkheid die lange tijd bestond over mogelijke beperkende maatregelen voor groepsbijeenkomsten is besloten om ook dit jaar geen 40ste cursus te organiseren. 

Jarenlang is voor de cursus gebruik gemaakt van de raadzaal in Geldermalsen. De laatste cursusavond werd daar op 9 maart 2020 gehouden, met als gastspreker Hans Spekman, voormalig PvdA-voorman en directeur van het Jeugdeducatiefonds. 

Gemiddeld namen jaarlijks zo’n tachtig vrouwen deel aan de scholingscursus, die elk jaar bestond uit vier cursusavonden en ter afsluiting een dagexcursie. Er waren ook uitschieters met ruim honderd deelneemsters. Onder andere toen de nieuwe burgemeester van Geldermalsen, Miranda de Vries, gastspreker was. 

Interactie belangrijk

"Een dergelijke cursus voorbereiden vergt maanden voorbereidingstijd en het vastleggen van sprekers was vaak niet eenvoudig", zegt de organisatie in een persbericht. "Het was lange tijd niet duidelijk hoe het met de beperkingen voor groepsbijeenkomsten in februari en maart dit jaar zou zijn. Omdat de raadzaal niet beschikbaar was moest ook nog een alternatieve locatie gezocht worden. Het was lastig sprekers vast te leggen zonder te weten wanneer de cursus gehouden kon worden. Digitaal bijeenkomen was voor de werkgroep geen optie. Juist de ontmoeting en de interactie met de sprekers en elkaar maakte de cursus tot zo’n groot succes. Nog een jaar uitstel, met kans op wederom beperkingen, leidde tot het besluit definitief van een 40ste editie af te zien. 

Blik op de samenleving

Het officieuze afscheid van de politieke en maatschappelijk scholingscursus vond onlangs plaats tijdens een bijeenkomst van de actieve werkgroepsleden met een aantal oud-werkgroepsleden. Velen van hen maakten lange tijd deel uit van de werkgroep PSC en met elkaar werden heel wat herinneringen opgehaald. Elly Gietman uit Beesd behoorde bij de eerste lichting vrouwen en was ruim dertig jaar actief. "We hebben zoveel politici gehad, waaronder Pieter Omtzigt, Jeroen Dijsselbloem en Erica Terpstra. Ook bezochten we allerlei plekken en organisaties waar je anders nooit naar toe zou gaan. We hebben er heel veel van geleerd." Voor Henny Zaal uit Tricht was het bezoek aan het Vredespaleis bijzonder. Maar ook het Europarlement, een rechtbank, de Tweede Kamer en een grote moskee werden bezocht en verruimden de kijk van deelnemers op de samenleving. Verder werd het organiseren van debatten in het kader van gemeenteraadsverkiezingen niet geschuwd. 

Voor Tineke Jalving uit Beesd was het bezoek aan het Provinciehuis in Arnhem een van de hoogtepunten. "We werden ontvangen door commissaris van de Koning Cornielje en die ging echt met ons in gesprek, hij wilde weten wat er bij ons leefde.’" Voor Marian van Meenen uit Geldermalsen was de cursusreeks ‘Over lijf en over leden’ gedenkwaardig. "Het ging onder andere over huiselijk geweld, heel confronterend."

Oprichting

De politieke en maatschappelijke scholingscursus voor vrouwen werd in Geldermalsen begin jaren tachtig van de vorige eeuw voor het eerst gehouden. De cursus groeide uit tot één van de meest succesvolle politieke en maatschappelijke scholingscursussen van Nederland. De cursus was zelfs zo succesvol dat soms niet iedereen kon deelnemen aan de dagexcursie. De werkgroep PSC werd ondersteund door het landelijke Politieke scholingscentrum (PSC).
Het gemeenschappelijk doel was vrouwen met belangstelling en interesse voor politiek en openbaar bestuur een basis te geven. Later werd de doelstelling verbreed tot kennisvermeerdering over de maatschappij en de historische context rond politieke ontwikkelingen. De landelijk organisatie werd eerder al opgeheven, de succesvolle West Betuwse PSC ging nog een aantal jaren zelfstandig door.